NOS Nieuws

Wekdienst 27/3: ministers bezoeken coördinatiecentrum en laatste DWDD

Goedemorgen! Vandaag bezoeken minister Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid) het landelijke corona-coördinatiecentrum. En vanavond is de laatste uitzending van De Wereld Draait Door.

De dag begint fris, maar overal in het land schijnt de zon volop. Op de Wadden wordt het zo'n 11 graden en in het zuidoosten kan de temperatuur oplopen tot een lenteachtige 15 graden. Morgen begint ook zonnig, in de middag zijn er dan meer wolken. Daarna wordt het een stuk koeler en kan er lokaal een bui vallen.

Kan je niet thuiswerken? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minister Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid) gaan op bezoek bij het landelijk coronacoördinatiecentrum van het Erasmus MC.
  • De paus spreekt een Urbi et Orbi uit. Hoewel het geen Pasen is of Kerst, geeft hij zijn speciale zegen voor de stad Rome en de wereld vanwege de coronacrisis.
  • Vanavond is de laatste uitzending van het populaire praatprogramma De Wereld Draait Door. Het afscheid zal vanwege de coronacrisis minder feestelijk zijn, maar de redactie heeft naar eigen zeggen toch iets bedacht waarvan ze "hopen dat de kijkers het leuk vinden".

Wat heb je gemist?

De Belastingdienst heeft jarenlang harde doelstellingen gehanteerd bij het terugvorderen van toeslagen. Als die buiten bereik raakten, werden meer potentiële fraudeurs onder de loep genomen. Zo moest alsnog de 'minimale opbrengst' worden gehaald.

De werkwijze zou een gevolg zijn geweest van afspraken uit 2013 om fraude harder aan te pakken. Daarvoor werd geïnvesteerd in extra personeel en software; de bedoeling was dat die zichzelf zouden terugverdienen. De commissie-Donner, die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire, spreekt van een "vorm van morele corruptie".

Ander nieuws uit de nacht:

  • FC Barcelona snijdt in salarissen vanwege gemiste inkomsten: de beslissing, die is genomen vanwege de coronacrisis, geldt voor de selecties van de mannenvoetbalploeg (met onder anderen Frenkie de Jong) en de vrouwenploeg (Lieke Martens en Stefanie van der Gragt).
  • Stoplicht blijft rood voor speed pedelec: de snelle fietsen, die tot 45 kilometer per uur kunnen en op de weg moeten rijden, worden niet herkend door detectielussen in het wegdek. Daardoor springen verkeerslichten niet op groen.
  • Meer besmettingen in VS dan in China: volgens cijfers van The New York Times zijn er in de Verenigde Staten nu 81.321 coronabesmettingen. Vooral in New York is de nood hoog en dreigt een tekort aan ziekenhuisbedden en -apparatuur.

En dan nog even dit:

Online duiken steeds meer liedjes op die aandacht vragen voor het coronavirus, en in het bijzonder voor de regels waarmee de uitbraak van het virus ingedamd moet worden. Grootste hit op dit moment? Anderhalf, waarmee rappers Ali B en Poke met name jongeren op het hart drukken 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.

Cabaretier Jandino Asporaat speelt als zijn alter ego Judeska een rol in de videoclip. Asporaat is blij met het succes van het liedje, dat spontaan werd opgenomen. "Dit hadden we totaal niet verwacht", zegt hij.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl