Anish Giri M. Emelianova / FIDE
Sport en corona

Ook het laatste topsportevenement in Europa is stilgelegd. Wereldschaakbond FIDE heeft besloten het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg te staken nadat de Russische overheid gemeld had het luchtruim vanaf vrijdag te sluiten.

Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus werden bijna alle sportevenementen afgelast of uitgesteld afgelopen weken. Behalve dus het schaaktoernooi. De helft werd uiteindelijk nog volgens planning afgewerkt.

Acht schakers, onder wie de Nederlander Anish Giri, streden sinds vorige week om een plek in de WK-tweekamp tegen de Noor Magnus Carlsen. Giri stond vanmorgen op de derde plaats en behoudt dat plekje, ook nu de stekker alsnog uit het evenement is getrokken. Als het virus onder controle is, wordt het toernooi namelijk weer hervat. Al weet niemand wanneer dat eventueel zal zijn. Wat wel zeker is: de resultaten van de eerste zeven ronden blijven staan.

Op het kandidatentoernooi groeten de schakers elkaar met de elleboog Pro Shots

Jeroen van den Berg, onder andere directeur van het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee, was in Jekaterinenburg aanwezig als waarnemer van de FIDE - en zit er nog. Hij maakte het 'vreemde' toernooi van dichtbij mee.

Spoedbijeenkomst met schakers

"Gisteren dacht ik: we zijn op de helft. Als het nu doorgaat, spelen we het ook uit", vertelt Van den Berg vanuit zijn hotel. "Maar toen werd bekend dat het luchtruim gaat sluiten en ik realiseerde me dat het linke soep zou worden."

De vraag hoe Van den Berg thuis zou komen na het toernooi hield hem en vele anderen in Jekaterinenburg eerder deze week al behoorlijk bezig. Vanochtend kwam er meer duidelijkheid. "Toen ik hoorde dat de spelers werden opgeroepen voor een spoedbijeenkomst van de organisatie, wist ik genoeg."

Fabiano Caruana L. Ootes / FIDE

De schakers reageerden volgens Van den Berg gelaten op het stopzetten van het toernooi. "Niet iedereen was er even gelukkig mee dat er nog gespeeld werd. Ik merkte nu weinig aan de schakers, het werd ter kennisgeving aangenomen."

Vervolgens diende zich een volgend vraagstuk aan. Hoe veilig thuis te komen? Geen gemakkelijke opgave met alsmaar beperkter vliegverkeer. "Het zorgde voor wat paniek hier, ook bij de organisatie. De communicatie was in het begin wat onduidelijk, ik zag wel wat witte koppies bij spelers en stafleden."

Ik stap weer in een wereld die ik waarschijnlijk nauwelijks herken.

Fabiano Caruana

Uiteindelijk lijkt iedereen toch weg te kunnen komen uit Jekaterinenburg. "De Russen komen sowieso wel thuis en de Chinezen zijn ook al weg. Net als Giri, die heeft met zijn trainer halsoverkop een vlucht naar Moskou genomen en gaat dan naar Amsterdam."

Van den Berg vliegt later vandaag met de andere Europeanen en Amerikanen met een door de FIDE geregelde vlucht naar Schiphol.

Terugkomen in andere wereld

Dat de vlucht in Amsterdam landt, is voor Van den Berg ideaal, hij is meteen in zijn thuisstad. Voor vele anderen is de reis dan echter nog niet voorbij.

"De Fransman Maxime Vachier, leider van het toernooi, moet naar Parijs en iemand anders naar Spanje. Dat kan nog moeilijk worden."

Anatoly Karpov doet de eerste zet, Anish Giri (l) kijkt toe AFP

"En Fabiano Caruana hoopt naar New York te gaan, maar dat wordt helemaal een uitdaging. Hij is liever in Amsterdam dan in Moskou, maar de vraag is of hij als niet-Schengen-burger wel in een hotel in Nederland kan blijven", zegt Van den Berg.

Op Twitter schreef Caruana dat het vreemd zal worden uit zijn schaakbubbel te komen. "Ik stap weer in een wereld die ik waarschijnlijk nauwelijks herken."

Wanneer de topschakers weer in actie komen, is niet duidelijk. Het volgende grote schaaktoernooi had begin juni in Noorwegen moeten plaatsvinden, maar is inmiddels ook afgelast.

STER reclame