Anatoly Karpov doet de eerste zet, Anish Giri (l) kijkt toe AFP
Sport en corona

Terwijl de hele sportwereld piepend en krakend tot stilstand is gekomen door de coronacrisis, is er nog één toernooi dat schijnbaar onverstoorbaar doorgaat.

Op het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg strijden acht schakers om een plek in de WK-tweekamp, onder wie de Nederlander Anish Giri. Inzet is een plek aan de tafel tegenover wereldkampioen Magnus Carlsen, eind dit jaar.

'Enige topsportevenement ter wereld'

Grand prixs, grandslams en talloze andere wedstrijden worden afgelast of uitgesteld, maar de schakers spelen door. "Het is een vreemd toernooi, onder bizarre omstandigheden", zegt Jeroen van den Berg vanuit Rusland.

Van den Berg is als waarnemer van schaakbond FIDE aanwezig bij het kandidatentoernooi. "We zijn volgens mij het enige topsportevenement ter wereld nu."

Het kandidatentoernooi wordt in een lege zaal gespeeld in Jekaterinenburg L. Ootes / FIDE

Het lijkt zo vreemd, een schaaktoernooi dat doorgang vindt alsof er niks aan de hand is in de wereld, maar dat is volgens Van den Berg niet het geval. Strenge veiligheidsmaatregelen zijn er wel degelijk genomen.

"In de perszaal zitten geen journalisten meer bij elkaar, toeschouwers zijn er ook niet en in het hotel is alles erop gericht om besmettingen te voorkomen. Twee keer per dag worden we gecontroleerd op verhoging en deze week krijgt iedereen ook een specifieke coronatest."

Volgens Van den Berg is het momenteel in Jekaterinenburg bovendien relatief veilig. "Cijfers uit Rusland zijn doorgaans niet betrouwbaar, maar het aantal coronagevallen lijkt mee te vallen. Het openbare leven gaat ook gewoon door, ik zie weinig mensen met mondkapjes lopen, het lijkt hier beter dan in Nederland."

"Het enige waar ik me in mijn achterhoofd zorgen om maak, is of ik wel thuiskom."

Voetballers willen voetballen en schakers willen schaken

Jeroen van den Berg

De vraag hoe de terugreis naar huis eruit gaat zien, zit ook bij de schakers in het hoofd. Het vliegverkeer over de wereld wordt steeds beperkter en met schakers uit onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en China kan dat een probleem worden.

"Ik moet zeggen dat ik er zelf ook wel aan denk, maar ik zie het volgende week wel. De situatie verandert soms per uur."

Sommige aanwezigen in Jekaterinenburg kiezen voor een mondkapje AFP

Niet alle schakers zijn nog blij met de ontstane situatie. Fabiano Caruana, twee jaar geleden winnaar van het kandidatentoernooi, vraagt zich af hoe hij thuiskomt, Giri heeft zijn hoop op de schaakbond gevestigd. "Ik hoop dat ze iedereen met een privéjet naar huis vliegen."

"De Chinees Wang Hao had ook zijn twijfels", zegt Van den Berg "en de Rus Alexander Grisjoek zei zelfs: 'ik heb er eigenlijk geen zin meer in'. Sommigen vroegen zich daarbij af waarom hij dat niet aan het begin van het toernooi zei."

'Schakers willen schaken'

Dat het toernooi nog altijd gespeeld wordt, is volgens Van den Berg niet zo vreemd. "Voetballers willen voetballen en wielrenners willen op de fiets zitten. Zo willen schakers het allerliefste schaken. Dit is voor hen het belangrijkste toernooi van het jaar."

"Bovendien is er al een datum voor de WK-tweekamp, dus als dit toernooi wordt afgelast komt de bond daar later mee in de knel, want het wordt niet makkelijk het de komende maanden uit te spelen ergens ter wereld."

STER reclame