Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bij een persbijeenkomst over corona
NOS Nieuws

Rutte: dinsdag beslissen we hoe het na 6 april verder moet

Het kabinet beslist volgende week dinsdag hoe Nederland verdergaat met de bestrijding van het corona-virus. Het gaat om de maatregelen die tot 6 april gelden, dus onder meer over het thuiswerken en de sluiting van scholen, restaurants en musea.

"We kijken hoe we ervoor staan en wat het betekent voor die maatregelen", zei premier Rutte in een kort persmoment:

Kabinet beslist dinsdag hoe het verdergaat

Rutte herhaalde dat evenementen die een vergunning nodig hebben, sowieso tot 1 juni zijn geschrapt. Er was na de persconferentie van de maandag heel wat verwarring over tot welke datum de verschillende maatregelen van kracht waren. Rutte gaf in het persmoment van vandaag toe dat de communicatie daarover "strakker had gekund".

Scholen waarschijnlijk langer dicht

Minister Slob van Onderwijs hintte er dinsdagavond in het tv-programma Op1 al op dat de scholen waarschijnlijk langer gesloten zouden blijven dan tot 6 april.

Premier Rutte zei dat ook dat nog niet vaststaat. "Er is besloten de scholen tot 6 april te sluiten omdat er onrust was bij ouders en leraren. Het RIVM heeft meer tijd nodig voor zijn onderzoek, maar dat betekent niet dat de scholen tot na 6 april dicht blijven."

IC-bedden

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaf in de Tweede Kamer het alarmerende signaal af dat er mogelijk volgende week een tekort aan bedden op de intensive care ontstaat. Nu liggen er ongeveer 600 patiënten op de IC's in de ziekenhuizen, volgende week zijn dat er waarschijnlijk 1600, waarvan 1100 coronapatiënten.

"We doen er alles aan om dit scenario te voorkomen", zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid daarover:

'Het wordt spannend of er genoeg bedden zijn op de intensive care'

"Het wordt spannend", aldus De Jonge. "Het hangt af van de effectiviteit van de maatregelen en de mate waarin we erin slagen om de IC-capaciteit uit te breiden. Er zijn duizenden beademingsapparaten besteld, maar het is nog onzeker wanneer die komen."

Thuisquarantaine

Rutte zei dat hij nog veel vragen krijgt over wanneer je als gezin in thuisquarantaine moet. "Tot afgelopen maandag was de regel: als je verkoudheidsverschijnselen hebt, blijf je thuis. Daar is maandag bijgekomen dat als iemand in het gezin benauwd is en koorts heeft, het hele gezin thuisblijft." De enige uitzondering is als iemand in dat gezin in een vitale sector werk. Die moet naar zijn werk, ook als iemand in zijn gezin koorts heeft of het benauwd heeft.

Rutte zei verder dat hij het idee heeft dat meer Nederlanders zich aan de afstandsregels houden. "De politie liet mij weten dat zij een groot verschil zien tussen het weekend en de afgelopen doordeweekse dagen. Het lijkt erop dat veel meer mensen zich aan de afspraken en de regels houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl