PvdA'er Van Rijn is door koning Willem-Alexander beëdigd tot minister voor Medische Zorg. Mischa Schoemaker
Corona-achtergronden

Oud-staatssecretaris Martin van Rijn is door de koning beëdigd als minister voor Medische Zorg. Hij ziet het als zijn belangrijkste taak om zorgmedewerkers alle materialen te leveren die zij nodig hebben, zoals mondkapjes en beademingsapparaten. Dat zei hij bij een persmoment na zijn beëdiging door de koning op Paleis Huis ten Bosch.

"Ik zal vanaf vandaag alles doen wat in mijn vermogen ligt zodat de mensen in de zorg hun werk kunnen doen en levens kunnen redden", zei hij. Daarnaast gaat Van Rijn onder meer aan de slag om meer ziekenhuisbedden te krijgen op intensivecareafdelingen.

Van Rijn bedankte zijn voorganger Bruno Bruins, die vertrok omdat hij oververmoeid was. Hij sprak de ambtenaren op het ministerie toe. "Ik ken de mensen op het ministerie van VWS een beetje, die zijn bereid alles uit de kast te halen. Ik vraag hun ook op zichzelf en elkaar te letten."

Vertrouwen

Hij benadrukte dat hij op persoonlijke titel minister is en niet namens zijn partij, en dat de PvdA-fractie gewoon oppositie blijft voeren. Hij dankte premier Rutte voor het vertrouwen om hem voor deze functie te vragen.

Van Rijn legde uit waarom hij 'ja' heeft gezegd:

Van Rijn: ik ben zo opgevoed dat je hier klaar voor moet staan

Van Rijn ziet het ook als zijn taak de mensen erop te blijven wijzen dat zij zich aan de afstandsregel van 1,5 meter en de hygiëneregels moeten houden. "We kunnen en moeten met 17 miljoen mensen bijdragen aan de bestrijding van deze crisis."

STER reclame