Sport en corona
Sporters maken tekening voor 'hun' minister Bruins

"Tekenen is duidelijk niet mijn sterkste punt", zegt Marit Bouwmeester terwijl ze met potlood een smiley krabbelt op papier.

Erg vrolijk kijkt haar creatie niet. Eerder een beetje sip, een beetje ziekjes. Er steekt een thermometer uit de mond. 'Beterschap minister Bruins', schrijft Bouwmeester, die eerder dit jaar nog goud won bij het WK zeilen in Melbourne.

Bouwmeesters creatieve gebaar komt niet uit de lucht vallen. Vanuit de hele sportwereld ontvangt Bruno Bruins steunbetuigingen, nadat hij deze week oververmoeid was ingestort tijdens een Kamerdebat. Een dag later diende hij zijn ontslag in.

Meer dan gezicht achter coronadossier

Voor het grote publiek was de voormalige minister van Medische Zorg en Sport vooral het gezicht achter het coronadossier. Voor veel topsporters was hij echter ook de man die hen geinige striptekeningen stuurde na gouden sportprestaties.

En dus, als steuntje in de rug, tekenen de kampioenen op hun beurt nu iets voor Bruins.

Afgelopen dagen stuurden veel sporters hun kunstwerken naar NOS Sport. In onderstaande carrousel zie je hun creaties voor Bruins.

"Hartelijk bedankt voor alle leuke tekeningen. Ik wens u van harte beterschap en sterkte toe", aldus schaatser Thomas Krol, terwijl hij een portret van zijn hond toont.

"Om u te bedanken voor de tekening die u voor ons gemaakt heeft, heb ik deze tekening voor u gemaakt", vertelt paracyclist en wereldkampioene Caroline Groot. Ze showt een stadsfiets met mandje.

"Fijn om zo mee te kunnen helpen", laat regerend wereldkampioen baanwielrennen, Kirsten Wild, weten. Speciaal voor Bruins kleurt ze een vrolijke bloem. 'Beterschap Bruno', schrijft ze erbij.

Schaatskampioene Esmee Visser ("bedankt voor uw waanzinnige inzet, fijn u te leren kennen") eert de sportminister met een creatieve collage. Haar collega Patrick Roest ("sterkte en succes in de toekomst") fabriceert een fijn getekende tractor.

Hobby

Even terug naar het begin. Want hoe zit dat met die minister en zijn tekeningen voor sporters?

Voor het antwoord gaan we terug naar januari dit jaar. Ontspannen zit Bruins in zijn werkkamer, voor hem ligt een vel papier. Zijn zwarte stift in de aanslag. Hij blijkt hobby-striptekenaar, zo ontboezemt de minister in een videoboodschap op Twitter.

Het plan: elke gouden plak van een kampioen wordt beloond met een ministeriële cartoon. Geen Rembrandt, gewoon een geinige schets als dankjewel.

"In 2020 gaan we een geweldig sportjaar tegemoet. En ik hoop, nee, ik reken op enorm veel oranje-successen", zegt Bruins, terwijl zijn stift over het vel scheert.

Briefje

In de weken daarna tekent hij voor de succesvolle baanwielrenners, langebaanschaatsers, veldrijders, shorttrackers, paralympiërs, roeiers. Ook stuurt hij darter Raymond van Barneveld een persoonlijk tekeningetje vanwege het beëindigen van zijn carrière.

Bekijk hieronder de vijftien striptekeningen die Bruno Bruins maakte voor wereldkampioenen en Europees kampioenen.

En dan duikt het coronavirus op in Nederland. Het is donderdag 27 februari, de avond waarop Bruins een briefje krijgt toegeschoven van zijn voorlichter. Vanaf dat moment heeft de minister dag en nacht zijn handen vol aan het virusdossier.

Tijd voor tekenen lijkt er niet meer te zijn. Vanaf de week van 'het briefje' is geen tekening meer verschenen. De laatste pennenstreek was voor zeilster Marit Bouwmeester.

STER reclame