Veel verpleeghuizen hadden de afgelopen dagen al beperkende maatregelen genomen
NOS NieuwsAangepast

Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen, uitzondering voor stervenden

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf morgen geen bezoek meer ontvangen. Het kabinet heeft de maatregel genomen om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Ook ouderen in "kleinschalige woonvormen" moeten hun deuren sluiten voor bezoekers.

De maatregel werd bekendgemaakt op een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Die laatste heeft het coronadossier overgenomen van minister Bruins, die vanmiddag aftrad vanwege oververmoeidheid.

'Een ingrijpende maatregel, maar hij is noodzakelijk', aldus De Jonge op de persconferentie:

'Verpleeghuizen moeten deuren sluiten voor bezoekers'

Afscheid nemen

Voor bewoners die stervende zijn, wordt een uitzondering gemaakt. "Het is belangrijk om goed afscheid mogelijk te maken", zei De Jonge. "Met gezond verstand en een gezond hart is dit goed te regelen."

De minister sprak van een "ingrijpend besluit", omdat in verpleeghuizen mensen wonen die in de laatste fase van hun leven zijn. "Dit raakt iedereen." Hij hoopt dat er creativiteit wordt ingezet om manieren te vinden om wel met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld via beeldbellen. De maatregel duurt zeker tot 6 april. "Maar het is reëel dat het langer in stand blijft."

Hoogrisicogroepen

Verschillende verpleeghuizen, vooral in het zuiden van het land, deden de deuren de afgelopen dagen al op slot voor bezoekers. Bewoners van verpleeghuizen behoren tot de zogeheten hoogrisicogroepen.

Eerder nam het kabinet al andere verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo zijn alle scholen, cafés en restaurants gesloten, werken zo veel mogelijk mensen thuis, sluiten veel grote winkels hun deuren en rijdt er minder openbaar vervoer. Premier Rutte zei gisteren al in de Tweede Kamer dat de kans bestond dat er extra maatregelen genomen zouden worden.

Ik zie mensen in parkjes het gezellig hebben en sporten. Het kan, maar hou dan anderhalve meter afstand.

Premier Rutte

De premier deed in de persconferentie een nadrukkelijke oproep dat iedereen zich echt moet houden aan de voorgeschreven afstand bij sociale contacten. "Ik zie mensen in parkjes het gezellig hebben en sporten. Het kan, maar hou dan anderhalve meter afstand. Het risico op overdracht neemt dan enorm af." De premier herhaalde ook dat mensen geen handen moeten schudden, altijd in de elleboog moeten niezen en vaak hun handen moeten wassen.

Rutte had lovende woorden voor de opgestapte minister Bruins. "Ik heb hem kei-, kei-, keihard zien werken en hij heeft gezorgd dat de ziekenhuizen voorbereid zijn op corona." De premier heeft nog geprobeerd zijn VVD-collega op andere gedachten te brengen. "Hij was niet te vermurwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl