De drugsboot bij Moerdijk
NOS Nieuws

Wekdienst 19/3: Nederlandse grenzen verder dicht en uitspraak drugsboot-zaak

Goedemorgen! Nederland sluit om 18.00 uur de grenzen voor iedereen die hier niet per se hoeft te zijn. En de rechtbank in Breda doet vandaag uitspraak in de drugsboot-zaak in Moerdijk.

Het weer: alleen in het zuidoosten zijn er periodes met zon, in de rest van het land wolken en wat regen. Het wordt tussen de 7 en 14 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland sluit vanavond om 18.00 uur de grenzen voor iedereen die hier niet per se hoeft te zijn. Het inreisverbod vanwege de coronacrisis geldt in ieder geval 30 dagen. Reizigers uit EU-lidstaten, Schengenlanden en Groot-Brittannië zijn nog wel welkom, net als mensen met een cruciaal beroep zoals zorg- en transportmedewerkers.
  • De rechtbank in Breda doet uitspraak in de drugsboot-zaak in Moerdijk, waar synthetische drugs werden gemaakt. Tegen de schipper is vier jaar cel geëist, tegen drie Mexicaanse verdachten vijf jaar.
  • Het gerechtshof Amsterdam doet uitspraak in het hoger beroep van een man uit Krommenie tegen een straf die de rechtbank hem oplegde voor misbruik van jongetjes. De man werd bekend als finalist van Holland's got Talent.

Wat heb je gemist?

Op een Italiaans cruiseschip zitten 121 Nederlanders vast, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Volkskrant. Bij drie opvarenden is het coronavirus vastgesteld toen ze van boord waren gegaan op de Kaaimaneilanden en Puerto Rico.

Het cruiseschip is nu onderweg naar Marseille. Het is niet duidelijk of iedereen daar van het schip af mag, omdat Frankrijk sinds dinsdagmiddag op slot zit.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Geen nieuwe besmettingen gemeld in corona-epicentrum Wuhan: dat is voor het eerst sinds de uitbraak van het virus, dat eind december in Wuhan opdook. Wel zijn in de regio nog eens acht coronapatiënten overleden.
  • 'Bloedbanken gaan opbouw immuniteit coronavirus onderzoeken': de bloedbanken willen achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel in de samenleving immuniteit wordt opgebouwd, meldt het AD. Dat gebeurt door te kijken of bloeddonoren antistoffen hebben aangemaakt.
  • Astronaut Al Worden, die 74 keer rond de maan cirkelde, overleden: Worden was onderdeel van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Hij bleef in een baan rond de maan wachten op zijn collega-astronauten, die naar de maan afdaalden.
  • Braziliaans pannengekletter tegen virusbeleid Bolsonaro: de president noemde het virus vorige week nog een fantasieverhaal. Ook brak hij zijn quarantaine af om zich te mengen in een pro-Bolsonaro-manifestatie. Hij schudde daar langdurig handen.

Met een kakofonie van potten- en pannengekletter werd geprotesteerd:

En dan nog even dit:

Hetzelfde dorp, andere regels. Omroep Brabant ging naar grensdorp Baarle-Nassau, waar de ene winkel wél en de ander winkel niet open mag blijven vanwege het coronavirus.

Bekijk hier de reportage:

In grensdorp Baarle-Nassau mag de ene winkel wel open, de andere niet

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl