Al Worden (links) vorig jaar op een bijeenkomst met andere astronauten
NOS Nieuws

Astronaut Al Worden, die 74 keer rond de maan cirkelde, overleden

De Amerikaanse maanreiziger Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. De astronaut maakte deel uit van de ruimtemissie Apollo 15 in 1971, de vierde Amerikaanse maanreis, maar zette nooit voet op de maan.

Worden wachtte in een baan rond de maan terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin rondwandelden op de maan. Het leverde hem een notering op in het Guinness Book of Records, als 'de meest afgezonderde mens ooit'. Hij was namelijk 3600 kilometer verwijderd van zijn collega's en 360.000 kilometer van de aarde.

'Ik zag de aarde opkomen achter de maan'

Tijdens zijn missie draaide Worden 74 rondjes in een baan rond de maan. Daarbij maakte hij volgens de New York Times de scherpste foto's die ooit van het hemellichaam zijn gemaakt.

"Na elk rondje ging ik naar een raam en zag ik hoe de aarde opkwam achter de maan. Dat was best uniek", zei hij een paar jaar geleden in een interview.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemt Worden "een Amerikaanse held wiens prestaties in de ruimte en op aarde nooit zullen worden vergeten".

In totaal zijn 24 mensen naar de maan en terug geweest. Twaalf van hen hebben er ook rondgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl