NOS Nieuws

ANVR: terughalen 200.000 gestrande Nederlanders duurt nog weken

Het terughalen van alle Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland door beperkingen vanwege het coronavirus, gaat nog weken duren. Dat zegt Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. "Dit is de nieuwe realiteit en vanuit daar gaan we handelen."

Op dit moment zitten vele tienduizenden Nederlanders vast in het buitenland. Volgens een schatting van de ANVR gaat het om zo'n 200.000 mensen die ofwel via een reisbureau op reis zijn, of alleen via een vliegticket. "We kunnen ze niet allemaal tegelijk terughalen, dat gaat gewoon niet."

Aan capaciteit ontbreekt het in ieder geval niet, zegt hij. "Er wordt minder gevlogen. Dus die stoelen kunnen we gebruiken om mensen terug te halen." Maar een groeiend aantal landen gaan over tot het sluiten van het luchtruim en dat is wel een probleem, zegt Oostdam. "Het is dus nu aan Buitenlandse Zaken om aan al die landen te vragen: sluit nou niet de grenzen."

De ANVR roept reizigers die vastzitten in het buitenland daarom op mee te werken aan de instructies van reisbureaus en vliegmaatschappijen. "Als zij vragen om terug te gaan, dan moet je dat ook doen." Ook als dat betekent dat je je vakantie eerder moet afbreken. "Doe je dat niet - en dat klinkt heel cru - dan sta je achteraan in de rij."

Ook de 16-jarige zoon van Mariët van Linschoten zit vast in het buitenland:

Bezorgde reacties op Schiphol: 'mijn kind zit nog op Bali'

Mariët van Linschoten probeert al een paar dagen haar zoon vanuit Bali terug naar Nederland te krijgen. Ook vanochtend stond ze weer in de rij bij de omboekbalie. "Ik heb allemaal uitrijkaartjes van Schiphol in mijn auto liggen. Ik was hier gisteravond nog, toen was de balie dicht. Vanochtend dacht ik: lekker vroeg, maar nu staat er een nog langere rij."

Gisteravond kreeg ze te horen dat de vlucht die haar zoon zou hebben, op het laatste moment werd gecanceld. Als alles meezit, vliegt hij vanavond terug naar Nederland. "Maar ik hou mijn hart vast", zegt Van Linschoten. "Het gaat goed met hem, maar ik maak me heel erg zorgen. Het is zo'n bizarre situatie. Je wilt gewoon graag als gezin bij elkaar zijn nu."

'Het geld loopt er aan drie kanten uit'

De maatregelen rond het coronavirus raken de reis- en luchtvaartsector diep. Een negatief reisadvies betekent dat organisaties de reizen kosteloos moeten annuleren of moeten omboeken. Die kosten komen voor rekening van de reisorganisaties zelf.

"In de sector loopt het geld er aan drie kanten uit", zegt Oostdam van de ANVR. "We hebben geen omzet meer, want de boekingen zijn nul. We hebben veel mensen die hun reis annuleren, dat moet ook op een of andere manier worden gecompenseerd. En we hebben heel veel geld nodig om mensen in het buitenland te gaan terughalen. Dus dit houden we niet lang vol."

Dat ziet het kabinet ook, en daarom kondigde het gisteren een noodpakket aan waarmee ook de reisbranche wordt ondersteund. "Daar zijn we al hartstikke blij mee, want die maatregelen zetten echt zoden aan de dijk", zegt Oostdam. "Maar dit is voor ons een noodsituatie. We houden het misschien nog een maand of twee vol, maar dan is het wel echt klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl