NOS SportAangepast

NOC*NSF-directeur pleit voor noodfonds: 'Sport loopt 950 miljoen euro mis'

Dielessen over handhaven data Spelen Tokio: 'Gedurfd besluit IOC'

"De sportsector loopt 950 miljoen euro mis tot en met de zomer. Een gigabedrag. Daarom wil ik een oproep doen voor een noodfonds voor de hele Nederlandse sport. Daarover ga ik graag in gesprek met het kabinet."

Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, laat er dinsdagavond op NPO Radio 1 geen misverstand over bestaan, nadat een onderzoek naar het mislopen van inkomsten is afgerond: het coronavirus brengt ook de sportwereld grote schade toe.

Sport in breedste zin van het woord

Dielessen spreekt nadrukkelijk over de sportsector in de breedste zin van het woord, dus niet alleen de topcategorie met olympische ambities.

"Het is een inkomstenderving voor sportbonden en sportverenigingen, ook in verband met afgelasten en uitstellen van evenementen. Ook de inkomstenderving van lokale ondernemers zit hier in, zoals sportscholen waar abonnementen niet meer worden verlengd. Maar ook het amateurvoetbal en het betaalde voetbal", aldus Dielessen.

Het bedrag van 950 miljoen dat Dielessen noemt, is overigens variabel. Afhankelijk van het moment waarop de sportwereld weer kan gaan draaien, zou het bedrag hoger dan wel lager kunnen uitvallen. Indien de sport voor het einde van de zomer weer op gang komt, blijft de schade mogelijk worden beperkt.

Verbazing over doorgaan Spelen

En Dielessen had al een bewogen dag achter de rug, omdat het Internationaal Olympisch Comité aankondigde voorlopig niet te tornen aan de data van de Olympische Spelen. In Tokio klinkt op 24 juli het startschot voor de Spelen.

'Gedurfd, als je kijkt naar hoe het virus zich over de wereld verspreidt", reageert Dielessen. "Kijk naar vandaag, met negentien doden in Nederland als gevolg van het virus. Dat is heel pittig."

"Ik ga ervan uit dat het IOC ervoor gaat zorgen dat ze die puzzel van een eerlijke kwalificatie, op het speelveld, gaan oplossen. Ik ben dus heel benieuwd hoe de komende maanden er gaan uitzien. Ik vind het een hele uitdaging", kijkt Dielessen al vooruit.

"Woensdag hebben we een conferencecall met IOC-voorzitter Thomas Bach. Ik neem aan dat we daar dan mededelingen over krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl