UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin
NOS Voetbal

UEFA buigt zich over complexe voetbalpuzzel: wordt het EK verzet?

De Europese voetbalbond UEFA vergadert vandaag vanaf 13.00 uur met alle betrokken partijen over de gevolgen van het coronavirus. De organisatie praat dan over het verdere verloop van de nationale en internationale competities, inclusief een mogelijk uitstel van het Europees kampioenschap.

Delegaties van de 55 aangesloten nationale bonden, de nationale competities, de European Club Association (het orgaan dat de belangen van 246 Europese clubs behartigt), European Leagues (de organisatie die 27 competities vertegenwoordigt) en de internationale spelersvakbond FIFPro gaan via video of telefoon met elkaar in gesprek.

Veel druk om EK uit te stellen

De geplande gesprekken hebben op voorhand voor veel meningen en speculatie gezorgd over de verdere invulling van het voetbalseizoen.

Zo liet directeur Jacco Swart van European Leagues optekenen dat het "vrijwel onmogelijk wordt om het EK in de zomer te houden".

Swart vindt dat het afmaken van de nationale competities de hoogste prioriteit moet krijgen. "De bakermat ligt bij het clubvoetbal, daar begint het bij", stelt hij. "We zullen een gezamenlijke tactiek moeten bedenken, iets anders is er niet mogelijk."

Ook voorzitter Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS was vorige week tegenover de NOS dezelfde mening toegedaan.

KNVB-directeur Eric Gudde hield vorige week al rekening met "draconische maatregelen" als uitkomst van de UEFA-vergadering.

Bekijk hieronder de mening van NOS-commentator Arno Vermeulen en Eric Gudde van 12 maart op de aanstaande vergadering van de UEFA:

KNVB-directeur Gudde verwacht 'draconische maatregelen' met betrekking tot EK

De Italiaanse voetbalbond en de Belgische Pro League drukten de UEFA afgelopen weekend eveneens op het hart om het EK, dat nu van 12 juni tot en met 12 juli op de kalender staat, te verschuiven om dit seizoen in ieder geval de nationale competities te kunnen afronden.

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe, doorgaans goed ingevoerd, heeft de Europese voetbalbond ook het voornemen om het EK te verzetten. Daar zijn uiteraard enorme kosten aan verbonden.

De UEFA heeft daar volgens het Amerikaanse sportmedium The Athletic een oplossing voor: de Europese bond zou een compensatie van 300 miljoen euro willen vragen aan de nationale competities en clubs.

Maar de kosten zijn niet het enige onderdeel van de buitengewoon complexe puzzel die de UEFA dient op te lossen.

Volle kalender in 2021

Een veelgenoemde optie is om het EK te verschuiven naar de zomer van 2021. In dat geval zou het wel in de knel komen met of de aandacht wegtrekken van andere geplande evenementen zoals het EK onder 21 (13-27 juni), het WK voor clubteams (17 juni-4 juli), het finaletoernooi van de Nations League (2-6 juli) en het EK voetbal voor vrouwen (11 juli-1 augustus).

Een ander alternatief is om het EK naar de winterperiode van 2020/2021 door te schuiven, aangezien een flink aantal landen traditioneel een winterstop houden. Toch lijkt dit niet de meest voor de hand liggende optie.

Voor een aantal langdurig geblesseerde Oranje-internationals zou het uitstellen van het EK overigens niet verkeerd uitkomen, zoals Memphis Depay, Steven Bergwijn en Donyell Malen.

Naast het EK moet de UEFA ook een oplossing zien te vinden voor het restant van de Champions League en de Europa League.

De Champions League heeft nog zes speeldagen nodig om tot een winnaar te komen. En om de Europa League te kunnen voltooien, zijn zelfs nog zeven speeldagen vereist.

Dit aantal zou bijna gehalveerd kunnen worden als ervoor gekozen wordt om geen dubbele maar enkele ontmoetingen af te werken, zoals in de KNVB-beker gebeurt.

In de Champions League zijn vier van de acht kwartfinalisten bekend, terwijl in de Europa League pas zes van de acht duels uit de heenronde van de achtste finales zijn gespeeld.

Mini-toernooi als alternatief

Volgens de BBC en de Amerikaanse sportzender ESPN ziet de UEFA een mini-toernooi van enkele dagen als reëel alternatief om de Europese clubtoernooien te kunnen voltooien.

Dit zou dan moeten gebeuren in de steden waar de finales gepland staan: de Champions League in het Turkse Istanbul en de Europa League in het Poolse Gdansk. Het is echter zeer de vraag of een mini-toernooi voor de betrokken partijen een acceptabel alternatief is.

Het is nog onduidelijk of de UEFA vandaag meteen met een besluit naar buiten komt. Een eventuele wijziging van de voetbaltoernooien heeft namelijk ook (enorme) financiële consequenties voor televisiemaatschappijen en nationale bonden en clubs, die allemaal tevreden zullen moeten worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl