NOS NieuwsAangepast

Kabinet stevent af op sluiting scholen

Op het ministerie van Volksgezondheid overlegt het kabinet de komende middag met de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM. In Haagse kringen wordt verwacht dat er zal worden besloten om de scholen vanaf maandag alsnog te sluiten.

De specialisten luidden de afgelopen dag de noodklok over het openblijven van de scholen, omdat ze bang zijn dat kinderen en jongeren het virus kunnen verspreiden. Premier Rutte zei deze week dat de kans dat zij dat doen kleiner is dan bij volwassenen en dat daarom een sluiting van scholen niet nodig is. Maar volgens de specialisten is dat een onderschatting van de urgentie van de zaak.

"Die oproep heeft de druk flink opgevoerd bij het kabinet en de vier coalitiepartijen", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Nu behalve het RIVM ook de medisch specialisten voor overleg zijn uitgenodigd, lijkt een nieuw advies voor het kabinet voor de hand te liggen. Dan kan de eerder zo stellige Rutte best uitleggen dat hij alsnog overgaat tot sluiting van de scholen."

Ook overleg met scholen

Na het overleg met de gezondheidsinstanties staan vandaag gesprekken met organisaties uit het onderwijs op het programma. Ook die lijken voorstander te zijn van sluiting. "Veel scholen willen dicht", zegt Van der Wulp. "Uit een steekproef van de Algemene Vereniging van Schoolleiders die vrijdag werd gehouden, zou blijken dat het gaat om meer dan 70 procent."

De VO-Raad, koepel van middelbare scholen, zegt dat de onrust bij de achterbannen is toegenomen na het advies van de medisch specialisten, omdat dat afwijkt van het advies van het RIVM. "We willen in het overleg met de bewindslieden bespreken of de lijn van het kabinet nog houdbaar is", stelt de raad op zijn website.

Het ministerie zegt dat geprobeerd wordt om "de standpunten nader tot elkaar te brengen". Het ministerie zegt het zekere voor het onzekere te willen nemen, ook als dat betekent dat het openbare leven stil komt te liggen.

Geen debat

Ook vanuit de Tweede Kamer is de druk op het kabinet gegroeid, onder meer binnen de regeringscoalitie. "D66 is er na de oproep van de medisch specialisten van overtuigd dat het kabinet de corona-maatregelen moet uitbreiden", zegt Van der Wulp.

De andere coalitiepartijen vinden het verstandig dat de specialisten langskomen om met het kabinet in gesprek te gaan. Daarna willen ze pas zeggen of er maandag lesgegeven kan worden op de scholen."

Verschillende oppositiepartijen willen dat er vandaag, op zondag, gedebatteerd wordt over het sluiten van de scholen, maar daarvan komt het niet. Er is geen meerderheid voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl