NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVEN
NOS NieuwsAangepast

Vanaf maandag geen les op meerdere basisscholen, middelbare scholen en mbo's

Verschillende basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben besloten vanaf maandag geen fysieke lessen in het schoolgebouw meer te geven. Zij vinden het niet meer reëel om de scholen open te houden, nu het advies is om niet meer dan honderd mensen bij elkaar te zetten.

Het gaat om alle scholen voor speciaal onderwijs in Friesland, het Baarnsch Lyceum, het Griftlandcollege in Soest, de Waldheimmavo in Baarn en het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Ook op roc De Friese Poort en de IVA in Driebergen zijn vanaf maandag geen lessen.

'Verschil tussen hbo en mbo onterecht'

Roc De Friese Poort, met dertien locaties verdeeld over Friesland en Flevoland, noemt het "onverantwoord" om op deze manier door te gaan, en geeft daarom in ieder geval volgende week geen les. Dat betekent dat 15.000 studenten en 1600 medewerkers vanaf maandag thuisblijven.

Gisteren werd bekend dat hbo's en universiteiten geen lessen meer geven vanaf maandag, maar dat de lessen op het mbo wel gewoon doorgaan. Roc De Friese Poort vindt dit onderscheid onterecht. "Ook op het mbo zijn dagelijks contacten met een groot aantal mensen, en veel studenten lopen stage in contact-intensieve sectoren zoals de zorg."

1400 leerlingen door de gangen

"Elke pauze en leswisseling lopen er 1400 leerlingen bij ons door de gangen. We willen recht doen aan de veiligheid van de leerlingen en daarom samenkomsten met grote groepen vermijden", zegt rector Kees Versteeg van het Griftlandcollege.

De scholen vinden dat het besluit van de overheid om de scholen open te houden "veel discussie en weinig helderheid" heeft opgeleverd. Een kwart van de docenten en 10 procent van de leerlingen zitten op dit moment thuis. De scholen gaan proberen zo veel mogelijk digitaal les te geven.

De schoolgebouwen van de middelbare scholen in Baarn en Soest blijven wel open. "Dat is met name voor de examenklassen, zodat zij daar wel terechtkunnen met vragen aan docenten." Ook de geplande toetsen voor de examenklassen gaan door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl