Russische hoogspringster Mariya Lasitskene AFP

De internationale atletiekbond World Athletics heeft bekendgemaakt dat er slechts tien Russische sporters aan de atletieknummers mee mogen doen bij de komende Olympische Spelen. Zij zullen in Tokio uitkomen onder de neutrale vlag.

De Russische atletiekbond is al sinds 2015 geschorst vanwege grootschalig en gestructureerd dopinggebruik. Russen mogen sindsdien niet meer onder de eigen vlag meedoen aan grote atletiektoernooien. Vanwege het overtreden van de dopingregels krijgt Rusland eveneens een boete van liefst tien miljoen dollar.

Russische atletiekcultuur veranderen

"De eerdere maatregelen waren niet genoeg om de Russische atletiekcultuur te veranderen", zei World Athletics-directeur Sebastian Coe. "We hopen dat deze nieuwe straf wel voldoende gaat zijn om verandering te bewerkstelligen."

"Deze straf past bij de ernst van de overtredingen van de Russische bond en is een duidelijke boodschap dat we dit zeer serieus nemen."

De limiet van tien atleten geldt ook voor andere grote atletiektoernooien. Alleen als atleten kunnen aantonen volledig schoon te zijn, mogen ze onder de neutrale vlag meedoen.

STER reclame