AFP
NOS Sport

Rusland officieel in beroep tegen dopingschorsing WADA

Het Russische antidopingagentschap Rusada heeft officieel beroep aangetekend tegen de sancties die het mondiale antidopingbureau WADA heeft opgelegd wegens fraude met dopingmonsters.

In een brief aan het WADA vechten de Russen een schorsing van vier jaar aan. De zaak zal worden behandeld bij het hof van sportarbitrage CAS in Lausanne.

Eerder deze maand strafte het WADA de Russische sport vanwege grootschalige dopingfraude. Volgens een speciale onderzoekscommissie is overtuigend bewezen dat het land heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters en datagegevens, die het na een bijzonder moeizaam proces had verkregen uit het dopinglaboratorium in Moskou. Alles met de bedoeling om het gebruik van doping te verdoezelen.

Rusland werd als straf uitgesloten voor de Olympische Spelen van Tokio 2020, de Winterspelen van Peking in 2022 en WK's in alle sporten, zoals het WK voetbal van 2022 in Qatar. Ook mag Rusland geen grote sportevenementen organiseren of meedingen naar de organisatie van een WK of ander groot toernooi, zoals de Olympische Spelen van 2032 en de Paralympische Spelen.

Russische sporters die aantoonbaar schoon zijn, mogen onder neutrale vlag deelnemen aan grote toernooien. Dit was ook al het geval tijdens de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Tegenzin

Hoofd Joeri Ganoes van Rusada bevestigde dat hij de brief heeft verzonden. Hij deed dat met grote tegenzin, want de man die sinds 2017 de baas is van het antidopingbureau acht Rusland schuldig en meent dat verzet tegen de sancties zinloos is. "Ik had geen andere keus, ik moest hem wel versturen", zei hij tegen persbureau DPA. De raad van toezicht van Rusada had een week geleden al beslist dat Rusland in beroep zou gaan. Het olympisch comité van Rusland steunde dat besluit.

In oktober spraken we met Joeri Ganoes. Hij vreesde toen al voor een nieuwe schorsing van Russische sporters.

Hangt Russische sporters weer lange uitsluiting boven het hoofd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl