NOS Sport

WADA-commissie wil Russische sport vier jaar buitenspel zetten

Een uitsluiting van de Russische sport voor vier jaar. Dat is het onverbiddelijke advies dat een onderzoekscommissie van het WADA, het mondiale antidopingbureau, uitbrengt na nieuwe malversaties door Rusland.

Uit publicaties van het WADA komt het beeld naar voren van een land dat maar blijft proberen om mogelijke dopingzaken te verdoezelen.

Eerder deze week was al uitgelekt dat de onderzoekscommissie vindt dat Rusland gestraft moet worden, nu is duidelijk hoever het geknoei met computergegevens ging. Daarom dient Rusland volgens de onderzoekscommissie zwaar gestraft te worden.

Data incompleet, e-mails vervalst

Na lang aandringen kreeg het WADA in januari computergegevens uit het voormalige dopinglaboratorium in Moskou. Dit was een van de harde eisen om Rusland weer als sportland te erkennen na een groot dopingschandaal. Al snel kwam het WADA tot de conclusie dat met de gegevens geknoeid was.

Uit de nu openbaar gemaakte gegevens blijkt de aangeleverde data incompleet te zijn en dat een aantal computergegevens zijn aangepast, waardoor mogelijke positieve dopinggevallen niet meer terug te vinden zijn. Daarnaast bestaat het sterke vermoeden dat e-mails zijn vervalst.

Alleen onder neutrale vlag

De onderzoekscommissie vindt dat het uitvoerend comité van het WADA Rusland 'non-compliant' moet verklaren. Dat wil zeggen dat het land officieel niet meer voldoet aan de antidopingregels. In dat geval mag Rusland vier jaar lang niet meer meedoen aan wedstrijden of toernooien organiseren.

Dat zou betekenen dat Russische sporters alleen nog onder neutrale vlag kunnen meedoen aan wedstrijden, hetgeen dus ook zou gelden voor de Olympische Spelen van volgend jaar. En deelname is alleen mogelijke voor sporters die kunnen aantonen dat ze geen onderdeel hebben uitgemaakt van het corrupte systeem en bovendien voldoende dopingtesten hebben ondergaan.

Sint-Petersburg geen EK-stad?

Ook mogen Russen geen officiële sportfuncties meer bekleden. Zoals voormalig atlete Jelena Isinbajeva. Zij is nu nog IOC-lid, maar mag mogelijk die functie binnenkort niet meer bekleden. Ook mogen er geen regeringsvertegenwoordigers bij toernooien aanwezig zijn.

Maar het zou ook betekenen dat Rusland geen toernooien mag organiseren en dat internationale sportevenementen die al in Rusland gepland staan overgeplaatst moeten worden naar een nieuwe locatie. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat Sint-Petersburg afvalt als speelstad tijdens het EK voetbal van volgend jaar.

RUSADA mag blijven testen

Kleine pleister op de wonde voor de Russen is dat RUSADA, het Russisch antidopingagentschap, zijn bevoegdheden behoudt. Er zijn nieuwe dopingofficials aangetreden en de nieuwe baas Joeri Ganoes heeft alle medewerking gegeven aan het onderzoek. Zodoende mag RUSADA de komende jaren wel dopingtesten blijven uitvoeren.

Op 9 december komt het uitvoerend comité van het WADA bijeen in Parijs. Naar verwachting nemen zij de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over. Rusland heeft dan drie weken om in beroep te gaan bij het CAS, het hoogste gerechtsorgaan in de sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl