Harvey Weinstein op een rechtbanktekening, nadat hij het vonnis heeft gehoord
NOS NieuwsAangepast

23 jaar cel voor Harvey Weinstein, 'tranen van verbazing' bij MeToo-beweging

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. Twee weken geleden achtte de jury in New York hem schuldig aan aanranding en verkrachting. De advocaten van de gevallen Hollywood-producent hebben al laten doorschemeren dat ze in beroep willen gaan tegen de uitspraak.

De veroordeling wordt gezien als een grote overwinning voor de internationale #MeToo-beweging, die op gang kwam na de onthullingen over de ooit zeer invloedrijke filmproducent. Na de eerste beschuldiging van wangedrag tegen Weinstein in 2017, deden tal van vrouwen een boekje open over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag door hem, maar ook door andere machtige mannen.

Ik geloof dat dit opnieuw, en opnieuw, en opnieuw was gebeurd als Harvey Weinstein niet veroordeeld was.

Oud-productie-assistente Mimi Haleyi over het misbruik door Weinstein

De 67-jarige Weinstein, die eerder met een rollator bij de rechtszaak verscheen, werd vandaag met een rolstoel de zaal binnen gereden. Na de jury-uitspraak van vorige maand is hij geopereerd aan zijn hart. Hij gaf voor de uitspraak van de rechter aan dat hij de zaak tegen hem maar verwarrend vond. "Duizenden mannen verliezen hun kans op een eerlijk proces. Ik maak me zorgen over dit land", zei hij.

Ook een van de twee vrouwen die hem beschuldigden van het misbruik sprak in de rechtszaal. "Ik geloof dat dit opnieuw, en opnieuw, en opnieuw was gebeurd als Harvey Weinstein niet was veroordeeld door de jury", zei oud-productie-assistente Mimi Haleyi geëmotioneerd. Ze zei dat ze de mentale littekens van het misbruik mogelijk de rest van haar leven met zich meedraagt.

Weinsteins advocaat Donna Rotunno noemt een celstraf van 23 jaar "weerzinwekkend". Ze spreekt van een "obscene uitspraak":

Advocaat Weinstein: 23 jaar cel is 'weerzinwekkend'

Naast de zes vrouwen die in de zaak tegen Weinstein hebben getuigd, waren ook de verslaggevers Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times in de zaal. Zij hebben onafhankelijk van New Yorker-journalist Ronan Farrow de zaak aan het rollen gebracht.

'Sterven in de cel'

Twee weken geleden werd Weinstein vrijgesproken van enkele zwaardere aanklachten, die hem een levenslange gevangenisstraf hadden kunnen opleveren. Zo werd hij ervan beschuldigd dat hij een serieverkrachter is en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting met voorbedachten rade, met gebruik van extreem geweld of een wapen.

Zijn advocaten hadden aangedrongen op de minimale straf, vijf jaar, en benadrukten dat hij bij een langere celstraf waarschijnlijk in de gevangenis zal sterven. Daarbij wezen ze erop dat hij veel liefdadigheidswerk heeft gedaan. "Zijn levensverhaal, zijn prestaties en zijn worstelingen zijn simpelweg buitengewoon. Die moeten niet in de wind worden geslagen vanwege een juryuitspraak."

Als Weinstein inderdaad in beroep gaat tegen de uitspraak, zoals dus wordt verwacht, heeft hij 30 dagen de tijd om dat kenbaar te maken. Overigens wordt hij sinds begin dit jaar in Los Angeles ook beschuldigd van seksueel wangedrag, door twee vrouwen die zeggen dat ze in 2013 door hem zijn aangerand.

'Tranen van verbazing'

De strafmaat is ontvangen met tranen, gejuich en verbazing, vooral door de vrouwen die Weinstein hebben beschuldigd van seksueel misbruik van lang geleden. Een van de 24 vrouwen die zich de Silence Breakers noemen, Mira Sorvino, twitterde: "Ik heb letterlijk tranen van verbazing gehuild, dankbaarheid dat het rechtssysteem heeft gewerkt uit naam van alle slachtoffers."

Ook Ashley Judd, Rosanna Arquette en Rose McGowan maken deel uit van de groep, die de MeToo-beweging heeft aangezwengeld. In een verklaring juichen zij de straf toe, maar voegen eraan toe: "Geen gevangenisstraf, hoe lang ook, kan de levens repareren die hij heeft kapotgemaakt, de carrières die dankzij hem zijn afgebroken of de schade die hij heeft veroorzaakt."

Actrice Ellen Barkin bedankt de rechter en de jury voor het feit dat zij de slachtoffers hebben geloofd. Ook anderen wijzen erop dat het recht gezegevierd heeft. Veel mensen bedanken de journalisten die de zaak naar buiten hebben gebracht voor hun inspanningen. Anderen wensen de betrokken actrices geweldige rollen toe.

Er is ook kritiek op de advocaat van Weinstein, Donna Rotunno, die de strafmaat van 23 jaar weerzinwekkend en onfatsoenlijk noemt. "Hou je mond, Donna Rotunno. Hij heeft gekregen wat hij verdiende, want hij is een verkrachter", was een van de reacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl