Harvey Weinstein (2e van rechts) komt aan bij de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Jury: Harvey Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting

Harvey Weinstein is door een jury in New York schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. De voormalige filmproducer staat terecht voor de verkrachting van twee vrouwen. Er hangt hem een gevangenisstraf van minimaal 5 jaar en maximaal 29 jaar boven het hoofd. De rechter bepaalt naar verwachting op 11 maart welke straf hij krijgt.

De twaalfkoppige jury heeft er vijf dagen over gedaan om tot het oordeel over Weinstein te komen. Zo'n oordeel moet in de Amerikaanse juryrechtspraak unaniem zijn. Vrijdag had de jury de rechter nog gevraagd of hij wilde instemmen met een verdeeld oordeel. Maar die voelde daar niet voor en vroeg de twaalf juryleden om te proberen het toch eens te worden.

De 67-jarige Weinstein is vrijgesproken van enkele zwaardere aanklachten, die hem levenslang hadden kunnen kosten. Daarbij gaat het om de beschuldiging dat hij een serieverkrachter is en dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan verkrachting met voorbedachten rade, met gebruikmaking van extreem geweld of een wapen.

Wederzijdse instemming

De jury acht hem wel schuldig aan het dwingen tot seks, waarbij de vrouwen in kwestie, actrice Jessica Mann en producer Mimi Haley, uitdrukkelijk niet hebben ingestemd met seksuele handelingen.

De verwachting is dat hij in hoger beroep gaat. Weinstein, die sinds zijn aanhouding twee jaar geleden op borgtocht vrij was, werd na de uitspraak meteen geboeid afgevoerd naar de gevangenis, zonder de rollator die hij gebruikte tijdens het proces. De rechter zei dat hij op een verpleegafdeling zal worden opgenomen.

De talrijke beschuldigingen tegen Weinstein gaan soms decennia terug en veel zaken zijn verjaard, maar hij houdt zelf vol dat alle seksuele relaties die hij had met wederzijdse instemming waren, ook de zaken die in dit strafproces werden behandeld. Er wacht hem nog een proces in Los Angeles; daarin moet hij terecht staan voor verkrachting en een aanrandingszaak uit 2013.

Twee gezichten

De aanklagers hebben geprobeerd aan te tonen dat Weinstein een serieverkrachter is, met andere woorden, dat er een patroon zichtbaar is in zijn gedrag. Hij manipuleerde actrices en andere vrouwen in de filmwereld door hen riante vooruitzichten voor te spiegelen in Hollywood. Vervolgens ontbood hij hen op hotelkamers of in appartementen en dwong de vrouwen dan om seks met hem te hebben, betoogden de officieren van justitie.

Actrice Jessica Mann beschreef Weinstein als een man met twee gezichten: charmant in het openbaar, maar beangstigend als je met hem samen was. Op een van de procesdagen raakte Mann bij haar getuigenis zo overstuur dat de rechter de zitting voortijdig beëindigde.

Belangrijke dag

De baas van het Openbaar Ministerie in New York, Cyrus Vance jr., sprak in een reactie van een belangrijke dag en een belangrijke uitspraak. Hij zei te hopen dat slachtoffers van verkrachting nu zien dat ze binnen het recht worden geloofd. "Wij zullen ons nooit kunnen verplaatsen in wat zij hebben meegemaakt, maar ik hoop dat ze nu naar buiten durven komen met hun verhaal", zei Vance.

De onthullingen over Weinstein, die al met al door meer dan tachtig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waren een belangrijke factor bij het op gang komen van de wereldwijde #MeToo-beweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl