ANP

Het wordt een hels karwei om juryleden te vinden die niet bevooroordeeld zijn tegen Harvey Weinstein. Dat zeggen New Yorkse strafadvocaten tegen de NOS. Vandaag begint in New York de rechtszaak tegen de 67-jarige filmproducent, ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen tegen hem.

Meer dan honderd vrouwen beschuldigen Weinstein van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie en ongewenste intimiteiten. Weinstein zegt dat hij onschuldig is en dat de seksuele handelingen met wederzijdse instemming gebeurden.

Nachtmerrie voor de verdediging

Slechts twee van de vrouwen die Weinstein beschuldigen, zullen ook officieel tegen hem getuigen. "Toch is de zaak een nachtmerrie voor de verdediging", vindt Mark Bederow, een strafadvocaat die zijn carrière begon als assistent openbare aanklager in New York.

"Het wordt extreem moeilijk vanwege de continue stroom negatieve publiciteit de afgelopen twee jaar. Het hele klimaat dat is geschapen door #MeToo is zeer ongunstig voor Weinstein." Als de voormalig Hollywood-producer schuldig wordt bevonden, kan hij tot levenslang worden veroordeeld.

Zo kwam Weinstein vandaag aan bij de rechtbank:

Harvey Weinstein komt aan bij de rechtbank

Volgens Bederow begint het probleem voor de verdediging meteen bij de selectie van de juryleden. "In de zaak tegen Harvey Weinstein gaan ze geen enkel jurylid vinden dat onbevooroordeeld is", denkt hij. "Iedereen in New York weet ervan, en niet alleen van de mogelijke strafbare feiten waar deze zaak om draait. Iedereen weet ook dat Weinstein door honderd vrouwen van seksuele delicten is beschuldigd."

De zaak tegen Weinstein wordt versterkt door het feit dat een aantal vrouwen als getuige een ondersteunende verklaring mag afleggen over hun eigen beschuldigingen tegen hem, ook al worden die beschuldigingen hem officieel niet ten laste gelegd. De ondersteunende verklaringen zal de aanklager gebruiken om de jury te laten zien dat Weinstein een lange geschiedenis van grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond.

Weinstein met zijn advocate Donna Rotunno ANP

Toch wordt het voor de openbare aanklager geen gelopen race, zegt Julie Rendelman, voormalig openbaar aanklager in Brooklyn. Volgens haar heeft de verdediging een sterke zaak.

"De verdediging gaat mails en sms-berichten laten zien waaruit blijkt dat Weinstein en een van de beschuldigende vrouwen een relatie hadden, zowel voor de vermeende verkrachting als daarna. Dat strookt niet met haar getuigenis dat ze tot seks is gedwongen."

Daarnaast, zegt Rendelman, verwachten juryleden soms dat een verkrachting gepaard gaat met veel fysiek geweld. "Als in de rechtszaal blijkt dat er geen sprake was van extreme fysieke dwang, kunnen sommigen denken: 'Is dat alles?'"

"Vergeet niet dat in een strafzaak de aanklager de schuld van de verdachte moet bewijzen, en dat bij de jury geen twijfel mag bestaan", benadrukt de advocate. "Zelfs als maar één van de twaalf juryleden twijfelt, krijg je geen unanieme uitspraak. En dan kan de verdachte toch vrijuit gaan."

STER reclame