Zaak tegen #MeToo-verdachte Harvey Weinstein gaat beginnen
Ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen tegen hem, begint in New York de rechtszaak tegen de man met wie #MeToo begon: Harvey Weinstein.
De gewezen filmproducent is door meer dan honderd vrouwen beschuldigd van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie en ongewenste intimiteiten. De zaak waarin de 67-jarige Weinstein moet voorkomen gaat om de beschuldigingen van twee vrouwen.
Een van hen zegt dat Weinstein haar heeft verkracht op een hotelkamer in Manhattan in 2013. De ander beschuldigt hem ervan dat hij orale seks aan haar heeft opgedrongen in 2006. Weinstein zegt dat hij onschuldig is en dat de seksuele handelingen met wederzijdse instemming gebeurden.
Niet vooringenomen
Verwacht wordt dat het proces zo'n twee maanden gaat duren. Het begint vandaag vanaf 15.30 uur (Nederlandse tijd) met de selectie van juryleden. Dat kan een ingewikkelde klus worden. Juryleden mogen niet vooringenomen zijn, maar vanwege alle media-aandacht wordt gevreesd dat veel potentiële juryleden hun oordeel al klaar hebben.
Als de voormalig Hollywood-producer schuldig wordt bevonden, kan hij tot levenslang worden veroordeeld.
Afgelopen oktober ontstond er even reuring rond Weinstein toen hij werd aangesproken en uitgescholden door drie vrouwen. Dat gebeurde op een avond voor jonge acteurs in een New Yorkse bar.
"Ik sta hier gewoon voor de neus van een verkrachter en niemand doet of zegt iets?!", zei een van hen. Twee van de vrouwen werden het café uit gezet.
Miljoenen voor slachtoffers
Weinstein wordt niet alleen in zijn thuisstaat New York strafrechtelijk vervolgd. In Los Angeles onderzoekt het Openbaar Ministerie acht beschuldigingen aan zijn adres en er lopen ook civiele zaken tegen de ex-filmbons.
In een van die civiele zaken kwam het recent tot een schikking. Dat ging om 25 miljoen dollar voor meer dan dertig slachtoffers. Die miljoenen hoeft hij overigens niet zelf op te hoesten, verzekeringsbedrijven nemen dat op zich. Weinstein hoeft ook geen schuld te bekennen.
The New York Times
De zaak tegen Weinstein kwam twee jaar geleden aan het rollen toen twee verslaggevers van The New York Times en journalist Ronan Farrow beschuldigingen van seksueel geweld naar buiten brachten.
Nieuwsuur sprak in oktober met Farrow, die een boek schreef over de zaak
Als gevolg van de beschuldigingen werd Weinstein ontslagen door het productiehuis dat hij had met zijn broer en werd hij verlaten door zijn vrouw.
De onthullingen brachten over de hele wereld discussie op gang over seksuele intimidatie. In de showbizz kwamen mensen onder vuur te liggen, maar ook binnen de sport, de zakenwereld en in tal van andere sectoren kwam veel los.
Actrice Alyssa Milano kwam in 2017 met de hashtag #MeToo, een uitdrukking die elf jaar daarvoor al werd bedacht door de Amerikaanse Tarana Burke. Miljoenen mensen wereldwijd deelden de afgelopen jaren op sociale media hun verhaal over seksueel wangedrag.