NOS NieuwsAangepast

Biden brengt Sanders op 'Big Tuesday' opnieuw grote slag toe

Joe Biden stevent in de Amerikaanse voorverkiezingen af op de overwinning in de belangrijke staat Michigan. De 77-jarige Democraat kreeg ook de meeste stemmen in twee andere staten en deelt zo weer een gevoelige klap uit aan zijn concurrent Bernie Sanders.

Op 'Big Tuesday' is in zes staten gestemd over welke Democratische kandidaat het in november mag opnemen tegen de Republikeinse kandidaat, president Trump. In Michigan (125), Missouri (68) en Mississippi (36) zijn de meeste gedelegeerden te winnen en daar is Biden de grote winnaar.

In Michigan, waar Sanders vier jaar geleden nog won van Hillary Clinton, staat Biden met bijna alle stemmen geteld op 53 procent tegenover 37 procent voor zijn 78-jarige tegenstander. Met nagenoeg alle stemmen geteld in Mississippi staat Biden zelfs op 81 procent van de stemmen.

Joe Biden sprak vanwege het coronavirus een kleine menigte toe:

'Samen verslaan we Donald Trump, we brengen dit land weer samen'

Ook in Idaho gaat Biden aan kop, met 49 procent tegenover 43 procent voor Sanders. In deze staat is 99 procent van de stemmen geteld. In Washington is het een nek-aan-nekrace en in North Dakota staat Sanders ruim voor op zijn rivaal. De definitieve uitslagen volgen later vandaag.

De eerste kandidaat met minstens 1991 gedelegeerden mag namens de Democraten meedoen aan de komende presidentsverkiezingen. Dat aantal is nog lang niet gehaald, maar Biden gaat nu duidelijk aan kop dankzij een reeks goede resultaten de afgelopen twee weken. Dat is opvallend, want zijn campagne begon rampzalig, terwijl Sanders juist een droomstart beleefde.

Corona-maatregelen

De corona-uitbraak in de Verenigde Staten drukte een stempel op de belangrijke voorverkiezingsavond. Vanwege het virus hadden de kandidaten hun campagnebijeenkomst in de stad Cleveland in de staat Ohio afgelast. De verwachting is dat er de komende tijd meer van dit soort bijeenkomsten worden geschrapt.

Benieuwd hoe het zit met gedelegeerden en supergedelegeerden? Correspondent Marieke de Vries legt in onderstaande video uit hoe de Amerikaanse voorverkiezingen werken:

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl