NOS Nieuws

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Vrouwen en ouderen laten alcohol het vaakst staan. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag. Vijf jaar eerder lag dat percentage nog op 37 procent.

Wie dagelijks meer dan een glas alcohol drinkt, loopt volgens de Gezondheidsraad meer risico op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Daarom heeft de raad het advies over alcohol vijf jaar geleden aangescherpt. Matig alcoholgebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

"Nog een hoop werk te doen"

"Elk glas alcohol is een schadelijke stof voor het lichaam", zegt Karin Monshouwer van het Trimbos-instituut in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van dat risico, en ik denk dat veel mensen het onderschatten of niet weten. Het is belangrijk dat er in de voorlichting meer aandacht voor is. En dan is de keuze voor mensen zelf, of ze dat risico wel of niet willen nemen."

Monshouwer zegt dat het een positieve ontwikkeling is dat steeds meer mensen hooguit een glas alcohol per dag drinken. "We zien ook dat er nog steeds een groot percentage is dat overmatig of zwaar drinkt. Dat daalt ook iets de afgelopen jaren, maar het gaat ook langzaam. Maar het geeft wel aan dat er nog een hoop werk te doen is, als het gaat om terugdringen van alcoholgebruik."

Hoogleraar Kees Kramers van de Radboud Universiteit legt uit wat alcohol met je lichaam kan doen:

Om alcoholgebruik terug te dringen, is er volgens Monshouwer wel meer nodig dan alleen voorlichting. Een van de afspraken uit het preventieakkoord, dat in 2018 werd afgesloten, is dat de blootstelling van jongeren aan alcoholreclame teruggedrongen moet worden. "En zo zijn er meer maatregelen die kunnen helpen aan het verminderen van alcoholgebruik en het bewuster maken van de risico's", zegt ze.

Rokers drinken meer

Uit de cijfers uit de Leefstijlmonitor blijkt ook dat vorig jaar bijna 80 procent van de volwassenen aangaf weleens alcohol te hebben gedronken. Ouderen voldoen vaker aan de alcoholrichtlijn van hooguit een glas per dag: twee op de drie 75-plussers. Ook ruim 50 procent van de volwassen vrouwen houdt zich eraan, tegen nog niet een op de drie jongvolwassenen van onder de 30.

Ook merkten de onderzoekers dat mensen met een laag inkomen het meest matigen met alcohol en mensen met hoge inkomens het minst.

Volwassenen die maximaal een glas alcohol per dag drinken, roken minder en gebruiken ook minder drugs, blijkt uit het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl