De tribune van het Philipsstadion blijft komend weekend leeg ANP

De drie veiligheidsregio's in Noord- Brabant hebben besloten de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met komende maandag. Handen schudden blijft uit den boze en het advies luidt geen nieuwe sociale contacten aan te gaan en terughoudend te zijn met de contacten die er al zijn.

"Zeven dagen van sociale onthouding moet toch mogelijk zijn en is nodig om het virus een halt toe te roepen", zei burgemeester Weterings van Tilburg.

Grote evenementen in de provincie worden afgelast. Het gaat om onder meer festivals, concerten en een carnavalsoptocht in Oosterhout. Een grote beurs op de TU Eindhoven is stopgezet.

Kijk hieronder naar een deel van de persconferentie waar de maatregelen werden aangekondigd:

Brabantse evenementen verboden vanwege coronavirus: 'Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid'

Ook gaat het profvoetbal komend weekend niet door in Brabant. In de eredivisie geldt het verbod zaterdag voor de wedstrijden Willem II - Heerenveen en PSV - FC Emmen. Zondag kan de wedstrijd RKC Waalwijk - FC Groningen niet doorgaan.

Paardensportevenement Indoor Brabant gaat mogelijk door met minder publiek. Daar wordt later over beslist. "Brabant gaat niet op slot, maar neemt wel zijn verantwoordelijkheid", zei burgemeester Jorritsma van Eindhoven.

Verder werd opgeroepen extra aandacht en zorg te verlenen aan ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Basisscholen blijven open en de prioriteit ligt bij de opvang van kinderen zodat hun ouders niet thuis hoeven te blijven en gewoon naar hun werk kunnen.

Cafés en uitgaansgebieden in Noord-Brabant blijven open en kunnen gewoon bezocht worden. "Maar dat heeft wel consequenties voor andere activiteiten", waarschuwde burgemeester Weterings. "Het is dan bijvoorbeeld niet verstandig om daarna een bezoek te brengen aan opa en oma of je moeder met een zwakke gezondheid."

Burgemeester Mikkers van Den Bosch vat hieronder alle maatregelen nog eens samen:

'Zoek het sociale contact niet te veel op'

STER reclame