In het kader van het Internationale Vrouwendag vindt er in Amsterdam de Women's March plaats.Thema
NOS Nieuws

'Er zijn meer vrouwen die worden vermoord, dan gevallen van corona'

In Amsterdam hebben zo'n tienduizend mensen meegelopen in de Women's March voor Internationale Vrouwendag. Ook in andere landen zijn er acties om aandacht te vragen voor vrouwenrechten en rechten van minderheidsgroepen.

Bij een actie in de Chileense hoofdstad Santiago hield een vrouw een bord omhoog waarop stond: "Er zijn meer vrouwen die worden vermoord, dan gevallen van het coronavirus." Zij vroeg daarmee aandacht voor 'femicide', dat in onder meer Latijns-Amerikaanse landen een groot probleem is.

Stenen

Actievoerders in Pakistan zijn met stenen, schoenen en stokken bekogeld tijdens hun protest op Internationale Vrouwendag. Zowel mannen als vrouwen namen deel aan verschillende tochten. Het is onbekend of er iemand gewond raakte.

Wereldwijd zagen de protesten er zo uit:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • ANP
  • ANP

Bij een protest voor vrouwenrechten in Kirgizië zijn zo'n zestig mensen opgepakt. Dat gebeurde nadat een groep mannen de actie verstoorde.

Op een plein in de hoofdstad Bisjkek kwamen demonstranten samen om te protesteren voor vrouwen- en kinderrechten. Deelnemers van beide groepen actievoerders zouden door de politie zijn opgepakt, maar lokale media schrijven dat het voornamelijk vrouwen waren, meldt persbureau Reuters.

Ook op sociale media is veel aandacht voor de vrouwendag. Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) richt zich op "powervrouwen": "Ga de competitie niet uit de weg, realiseer je ideeën en geef nooit op. Onze economie heeft jullie hard nodig."

Meghan Markle, de hertogin van Sussex, roept op om inspirerende vrouwen in het zonnetje te zetten en toe te lichten waarom de jaarlijkse dag belangrijk is. "Het maakt niet uit welke kleur je hebt, of welk gender je hebt, je hebt een stem", schrijft ze.

De mars in Amsterdam werd voor de derde keer georganiseerd. Er liepen volgens de organisatie zo'n tienduizend mensen mee. Voorafgaand aan de tocht waren er sprekers en een stiltemoment. Vervolgens liepen deelnemers naar het Museumplein. Dit jaar was het thema Vrijheid.

Ook op andere plekken in Nederland werden acties georganiseerd, bijvoorbeeld een verwendag voor dak- en thuisloze vrouwen in Den Haag of een wandeling in het thema Vrijheid in het Drentse Borger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl