NOS NieuwsAangepast

Geweld tegen vrouwen leidt tot woede in 'femicidestaat' Mexico

Op Valentijnsdag is in een aantal Mexicaanse steden geprotesteerd tegen geweld tegen vrouwen. Het grootste protest was in Mexico-Stad, waar een paar honderd mensen op de been waren.

In de Mexicaanse stad is ook het presidentieel paleis beschilderd met het woord 'femicidestaat', wat verwijst naar de duizenden vrouwenmoorden die jaarlijks worden gepleegd in het Midden-Amerikaanse land. Ook waren er wat botsingen met de politie.

Verminkt lijk in de krant

Aanleiding was de moord op de 25-jarige Ingrid Escamilla en de publicatie van foto's van haar verminkte lijk in een krant en op sociale media.

Door de foto's opnieuw te publiceren, maakten ze Ingrid opnieuw slachtoffer, zegt een van de demonstranten:

Woede over geweld tegen vrouwen in Mexico

Escamilla werd vermoord door haar vriend. Vorig jaar werden volgens officiële cijfers tot november ruim 3100 vrouwen vermoord in Mexico. Er wordt regelmatig tegen geprotesteerd.

Mooie foto's als tegenoffensief

Femicide, zoals vrouwenmoord door de demonstranten wordt genoemd, is ook in andere Latijns-Amerikaanse landen een groot probleem. Het komt veel voor en weinig zaken worden opgelost.

Verbolgen over de foto's in de krant, kwam vorige week een tegenactie op gang. Om te voorkomen dat de herinnering aan Escamilla zou bestaan uit lugubere beelden, plaatsen symphatisanten Met de hashtag foto's van haar en algemene mooie beelden sociale media.

De beelden zijn te vinden onder de hashtag 'IngridEscamilla'. Sommige deelnemers maakten ook een tekening:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl