Tadic foetert en scoort voor Ajax in uiterst welkome zege in Heerenveen

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Ajax

Of het lek te boven is moet nog blijken, maar Ajax heeft op bezoek bij sc Heerenveen weer eens een zege geboekt. De Amsterdammers wonnen, na opeenvolgende nederlagen tegen Heracles en AZ, met 3-1 in Friesland.

Erik ten Hag had zijn elftal maar weer eens omgegooid, in Ajax' voortdurende zoektocht naar vorm. Daley Blind en Lisandro Martínez wisselden van positie, Lassina Traoré kreeg weer een kans in de spits en centraal achterin debuteerde Jurriën Timber op de plek van de falende Perr Schuurs en Edson Álvarez.

Ten Hag zal gehoopt hebben op een positiever effect van zijn wisselingen. Ajax was wederom geen schim van de ploeg die in de eerste seizoenshelft de harten van talloze voetballiefhebbers stal en had zijn handen vol aan Heerenveen.

Tadic vs. Dest

Tekenend voor de Amsterdamse - uit onmacht geboren - frustratie was de tirade van Dusan Tadic aan het adres van Sergiño Dest. De Serviër vond dat Dest de diepte moest zoeken en uitte zijn onvrede door zijn voorhoofd tegen dat van de jonge back te drukken en hem uit te foeteren.

Het stond op dat moment, vijf minuten voor rust, nog 0-0. Maar dat had Ajax vooral te danken aan André Onana, de enige Ajacied die een hoog niveau blijft halen.

Onana bracht twee keer goed redding op een poging van Chidera Ejuke. Eerst tikte de Ajax-doelman een laag schot uit de hoek, nadat Ejuke de zwak spelende Blind eruit had gesprint. Daarna bracht hij redding met de hak.

Misser Halilovic

Een minuut voor het einde van de eerste helft had ook Onana het nakijken, maar tikte Alen Halilovic de bal op twee meter van de doellijn tegen zijn eigen standbeen. Een onbegrijpelijke misser.

Ajax was zelf gevaarlijk via Traoré, die Heerenveen-keeper Filip Bednarek vlak voor de tweede kans voor Ejuke testte met een harde kopbal.

André Onana hield Ajax op de been in Heerenveen

Na rust had Onana wederom een puike redding in huis op een inzet van Joey Veerman, voordat de wedstrijd in tien doelpuntrijke minuten volledig kantelde in Amsterdams voordeel.

Tadic en Promes

Tussen minuut 57 en 63 vond Ajax driemaal het net, waarvan Tadic de eerste twee voor zijn rekening nam. Beide keren kreeg de Ajax-aanvoerder de bal wat gelukkig voor zijn voeten, maar hij zal er niet om gemaald hebben.

Daarna deed ook Quincy Promes een duit in het zakje, door hard en hoog raak te schieten nadat Traoré gestuit was (0-3).

Quincy Promes met zijn kenmerkende manier van juichen na de 0-3

sc Heerenveen sloeg direct terug, via een mooie treffer van Mitchell van Bergen in de 67ste minuut. Maar tot een comeback van de Friezen leidde dat niet.

Na vier doelpunten in tien minuten bleek de koek sowieso op in het Abe Lenstra Stadion, waar in de laatste 23 minuten - plus 5 minuten blessuretijd - nog maar één kans te noteren viel. Tagliafico scoorde zelfs, maar werd teruggevlagd wegens buitenspel.

Ajax neemt dankzij de overwinning in Heerenveen de koppositie weer over van AZ, dat eerder op de avond simpel won van ADO Den Haag.