NOS Voetbal

AZ deelt flets Ajax volgende dreun uit en gooit titelstrijd weer open

Bekijk de samenvatting van Ajax- AZ

AZ heeft de titelstrijd weer opengebroken. De Alkmaarders wonnen in de Johan Cruijff Arena met 2-0 van Ajax, dat de weg volledig kwijt lijkt.

Na de uitschakeling in de Europa League dreigt nu ook de strijd om de landstitel een nachtmerrie te worden voor Ajax, dat zich enkel op basis van doelsaldo nog koploper mag noemen in de eredivisie. AZ had het elftal van Erik ten Hag nog veel meer pijn kunnen doen, want de Alkmaarders kregen legio kansen om de score een nog veel indrukwekkender aanzien te geven.

Gesteund door de terugkeer van Hakim Ziyech en Quincy Promes in de basis begon Ajax met een goed gevoel aan de kraker voor eigen publiek. Maar drie minuten later leek het vertrouwen alweer weggeëbd.

Ajax het balbezit, AZ de kansen

Daley Blind leverde de bal zomaar in bij Fredrik Midtsjø, die Myron Boadu lanceerde voor de 0-1. Uitgerekend Boadu, die ooit te licht werd bevonden om in de Amsterdamse jeugd te mogen spelen.

Daley Blind baalt na zijn fout, waarna Myron Boadu 0-1 maakte

Ajax had het balbezit, maar AZ kreeg de kansen. André Onana redde knap op schoten van Midtsjø en Boadu en vlak na rust op een schot van Idrissi.

Kort na rust leek AZ al de genadeklap uit te delen, toen Idrissi het overwicht eindelijk in een tweede treffer leek uit te drukken, maar de VAR had in de voorgaande actie hands gezien van Boadu. Een paar minuten later was Ajax gevaarlijk via een kopbal van Nicolás Tagliafico, maar doelman Marco Bizot maakte met een fraaie redding de inzet onschadelijk.

Na die korte opleving van de thuisclub nam AZ de regie weer over. Stengs schoot nog een keer naast, voordat Idrissi met een lob het vonnis over de regerend kampioen velde.

Zelfs Feyenoord mag stiekem hopen

Na zeges bij Feyenoord en PSV heeft AZ nu ook op bezoek bij Ajax gewonnen. Dat lukte de Alkmaarders voor het laatst in 1981, toen ze kampioen werden.

Zover is het nog lang niet, want er liggen nog tien duels voor de boeg. Maar de titelstrijd ligt volledig open en daarin mag zelfs Feyenoord nog stiekem hopen een rol te spelen. De Rotterdammers treffen zowel Ajax als AZ nog in de resterende wedstrijden.

De stand aan kop

1. Ajax 24-53 (+43)
2. AZ 24-53 (+33)
3. Feyenoord 24-47 (+13)
4. PSV 25-46 (+25)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl