AZ speelt met onmachtig ADO, Slot maakt zich zorgen om Hagenaars

Bekijk de samenvatting van AZ - ADO Den Haag

AZ heeft de knappe zege op Ajax, in tegenstelling tot de vorige keer, een passend vervolg gegeven. De Alkmaarders boekten in eigen huis een doodsimpele overwinning op ADO Den Haag: 4-0.

Soepel ging de bal van Alkmaarse voet naar Alkmaarse voet, in een wedstrijd die nooit een wedstrijd was. AZ had weinig tot niets te duchten van het Haagse bezoek, in het eerste halfuur had de thuisploeg 82 procent van de tijd de bal in bezit.

Toen Teun Koopmeiners na dertien minuten spelen de score opende met een rake strafschop en Owen Wijndal zes minuten later op fraaie wijze in het dak van het doel raak knalde, was het duel al beslist en restte alleen nog de vraag hoe hoog de score zou oplopen.

Teun Koopmeiners opent de score namens AZ vanaf de penaltystip

Maar hoewel de trotse koploper - in afwachting van het resultaat van sc Heerenveen-Ajax - het balbezit bleef domineren, werd het 'slechts' 4-0 en vielen de treffers pas in de slotfase.

Koopmeiners maakte vijf minuten voor tijd uit een vrije trap zijn tweede van de avond (3-0), waarna invaller Ferdy Druijf in de 90ste minuut de eindstand op het scorebord zette.

Brits gras niet groener

Dat de schade beperkt bleef mag een klein succesje heten voor het zwakke ADO, waar trainer Alan Pardew en het contingent Britten dat in zijn kielzog in Den Haag neerstreek iedere week duidelijk maken dat het gras bij de buren niet altijd groener is.

De reacties van Owen Wijndal, die zijn eerste goal voor AZ maakte, en AZ-trainer Arne Slot:

'Ghostbusters' werden Pardew & co bij hun aanstelling gedoopt door het Haagse publiek, maar voorlopig waart het degradatiespook nog vrolijk - en in alsmaar toenemende mate - rond in Den Haag. ADO staat 17de, op 7 punten achterstand van de veilige 15de plaats.

Slot maakt zich zorgen

Zelfs Arne Slot ziet het somber in voor de Hagenaars, die eerder dit seizoen hun stadion aan AZ 'uitleenden' en daardoor op de nodige goodwill van de AZ-trainer kunnen rekenen.

"Het is wel verontrustend om te zien hoe ADO ervoor staat", aldus Slot. "Misschien moet ik me daar niet te veel mee bemoeien, maar als ik ze vandaag zie spelen denk ik dat er bij hen veel reden tot zorg is."

AZ klom dankzij de zege op ADO over Ajax naar de eerste plaats in de eredivisie. Maar later op de avond pakten de Amsterdammers de koppositie weer terug, door met 3-1 te winnen bij sc Heerenveen.