Sparta stuurt AZ met pijnlijke nederlaag de winterstop in

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - AZ

AZ is bij Sparta tegen zijn derde competitienederlaag aangelopen. Op Het Kasteel verloor de mede-koploper in de eredivisie, die een week eerder nog Ajax klopte, met 3-0.

AZ-doelman Marco Bizot kon een vijftig jaar oud record van Heinz Stuy verbeteren (31 wedstrijden in één kalenderjaar zonder tegengoal), maar bracht die kans zelf om zeep: al na vier minuten haalde hij Ragnar Ache onderuit en kon hij inrukken met rood.

Sparta rook bloed en leidde al snel met 2-0 dankzij een uithaal van Adil Auassar en een goal van Bryan Smeets, na matig ingrijpen van de AZ-defensie.

Spandoek voor Jules Deelder

Pal na rust bleef Sparta aandringen en goed spel vertonen. Abdou Harroui poeierde al snel een bal op de lat en de tweede doelman van AZ Rody de Boer (voor wie Dani de Wit het veld moest ruimen) moest zijn best doen om de 3-0 van Ache te voorkomen.

Maar na een klein uur spelen benutte Halil Dervisoglu een strafschop nadat Jordy Clasie Smeets onderuit had gekegeld. En daarna was het duel wel beslist.

Door de nederlaag blijft AZ steken op 41 punten uit 18 wedstrijden. Ajax heeft evenveel punten verzameld, maar treedt zondagmiddag om 12.15 uur nog aan tegen ADO Den Haag.