Josh Gascoigne scoorde vier try's tegen Litouwen

Nederlandse rugbyers ook te sterk voor Litouwen

De Nederlandse rugbyers hebben in de voorlaatste wedstrijd in de Rugby Europe Trophy met 36-17 gewonnen van hekkensluiter Litouwen.

Bondscoach Zane Gardiner had veel spelers rust gegeven met het oog op het beslissende uitduel van komende week tegen Zwitserland, maar desondanks stond Oranje al na een kwartier spelen met 12-0 voor na twee try's van Josh Gascoigne.

Even dreigde de keuze om spelers te sparen verkeerd uit te pakken voor Nederland, toen het bij rust 17-17 stond na drie try's voor Litouwen en nog een van Gascoigne.

In de tweede helft stelde Oranje echter orde op zaken met try's van opnieuw Gascoigne, Jim Boelrijk en Daan van der Avoird.

Volgende week kan Nederland de titel in de Rugby Europe Trophy veiligstellen tegen Zwitserland. De winnaar van het toernooi speelt met de nummer laatst van het Europe Championship om promotie.

Oranjevrouwen beginnen met nederlaag

De Nederlandse vrouwen zijn het Championship (het niveau onder de Six Nations) begonnen met een 27-21 nederlaag tegen Rusland.

De winnaar van het toernooi, waarin favoriet Spanje de enige andere deelnemer is, plaatst zich voor het WK-kwalificatietoernooi.

Nederland keek in Amsterdam bij de rust al tegen een 0-20 achterstand aan. In de tweede helft knokte de ploeg zich knap terug en stond Oranje zelfs even met 21-20 voor. In de slotseconden wist Rusland de Nederlandse verdediging toch nog te verschalken.

Eind 2019 vertelde bondscoach Zane Gardiner over zijn plannen met het Nederlands rugbyteam.