Desinfecterende handgel in de Tweede Kamer ANP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is in een dag opgelopen van 128 naar 188, heeft het RIVM bekendgemaakt. Dat betekent dat er 60 besmettingen zijn bij gekomen.

In Noord-Brabant zijn de meeste nieuwe besmettingen vastgesteld: 26. Inwoners van die provincie met lichte gezondheidsklachten is geadviseerd thuis te blijven. Reden voor de oproep is dat hier de besmettingsbron relatief vaak onbekend is.

De GGD en het RIVM doen er onderzoek naar. Ze verwachten dat ze daar begin komende week meer over kunnen zeggen.

Van de 188 patiënten zijn er 112 in het buitenland geweest, de meesten in Noord-Italië. 47 mensen hebben het virus opgelopen via een andere besmette patiënt. Van 29 mensen wordt nog onderzocht hoe ze besmet zijn geraakt.

Gisteren overleed voor het eerst iemand in Nederland aan het virus: een man van 86 uit de Hoeksche Waard stierf in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Hij was zondag met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht met klachten aan zijn urinewegen en hoge koorts. Daarna verslechterde zijn toestand snel. Het is nog niet bekend waar hij de besmetting heeft opgelopen.

Het risico om besmet te raken is nog steeds erg klein, zei directeur publieke gezondheid Sjaak de Gouw van GGD Nederland vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Het risico is klein en we proberen het nog kleiner te maken. Maar we gaan niet zo ver als sommige andere landen waar je beboet wordt als je buiten de deur komt."

STER reclame