Een bezoeker van de TEFAF-kunstbeurs in Maastricht
NOS Nieuws

GGD denkt corona onder controle te houden, isoleren gebieden niet in draaiboek

De gezondheidsautoriteiten in Nederland denken nog steeds dat de verspreiding van het coronavirus onder controle kan worden gebracht, ondanks dat de bestrijding gisteren een nieuwe fase is ingegaan. Inwoners van Noord-Brabant met een neusverkoudheid, koorts of hoestklachten kregen het advies om thuis te blijven.

"Ik denk dat het lijntje om Brabant tijdelijk is en dat voor heel Nederland blijft gelden dat we door de maatregelen die we nu nemen het virus kunnen stoppen", zei directeur publieke gezondheid Sjaak de Gouw van GGD Nederland vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De Gouw denkt niet dat het zo ver zal komen dat complete dorpen of steden zullen worden geïsoleerd. "De huidige Nederlandse draaiboeken voorzien niet in het afsluiten van gebieden. Alle onderzoek geeft aan dat dit in onze situatie geen effectieve maatregel is."

Jaap van Dissel van het RIVM legt uit waarom de maatregel in Noord-Brabant nodig is:

Bekijk hier het volledige interview met het RIVM over het advies aan Noord-Brabant

De Gouw benadrukte dat het risico om besmet te raken zeer klein is. "We moeten niet vergeten dat het in Brabant om 34 besmettingen gaat op 2,5 miljoen mensen. Het risico is klein en we proberen het nog kleiner te maken. Maar we gaan niet zo ver als sommige andere landen waar je beboet wordt als je buiten de deur komt."

'Het is een echte zoektocht'

Noord-Brabant heeft acht tot tien coronapatiënten van wie onduidelijk is door wie ze besmet zijn geraakt. De GGD en het RIVM onderzoeken of die patiënten toch iets gemeenschappelijks hebben. "Het kan best iemand zijn die in Noord-Italië is geweest en toen een beetje kuchte, maar die nooit bij een contactonderzoek boven is gekomen", zei De Gouw. "Het is een echte zoektocht."

Personeel van ziekenhuizen in Noord-Brabant met klachten is daarom opgeroepen om zich vrijwillig te laten testen. Aan de uitkomst worden de resultaten van coronatests onder grieppatiënten toegevoegd en ook gevallen van longontsteking waarvoor ziekenhuizen geen oorzaak konden vinden. De uitslag van het onderzoek wordt maandag of dinsdag verwacht.

Van patiënten van buiten Noord-Brabant is van iedereen bekend hoe ze besmet zijn geraakt: door een bezoek aan een risicogebied in het buitenland of door contact met iemand die daar besmet is geraakt. "We hebben geen enkele aanwijzing dat het virus buiten de provincie Brabant vrij voorkomt", aldus De Gouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl