Een man assisteert forensische onderzoekers op de plek van de crash.
NOS NieuwsAangepast

'Vliegtuigcrash in Ethiopië kwam door ontwerpfout Boeing'

De crash van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines vorig jaar maart kwam door een fout in het vliegtuigontwerp. Dat zeggen Ethiopische onderzoekers in een voorlopig rapport. Boeing heeft hier nog niet op gereageerd.

Bij de vliegramp kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Zes minuten na het opstijgen vanaf de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba stortte het vliegtuig neer. De piloten meldden kort voor de crash dat ze wilden terugkeren naar de luchthaven. Sinds de ramp worden alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond gehouden.

Een half jaar voor het vliegtuigongeluk stortte in Indonesië een 737 MAX 8 neer in de zee, waarbij 189 mensen omkwamen. Ook de piloten van dat toestel probeerden terug te keren naar de luchthaven. Er bleek een probleem te zijn met de instrumenten die de hoogte bepalen.

Veiligheidsproblemen

Het rapport komt gelijktijdig met de conclusie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat luchtvaartautoriteit FAA de veiligheid van de toestellen niet goed heeft gecontroleerd. Die zou de ontwerpfouten hebben goedgekeurd. Ook zou Boeing bewust informatie achterhouden over het ontwerp van de toestellen.

De FAA zegt op zijn beurt dat Boeing in bijna 800 toestellen apparatuur heeft geïnstalleerd die niet was goedgekeurd. Het gaat onder meer om 173 vliegtuigen van het type 737 MAX. De FAA heeft hiervoor een boete voorgesteld van omgerekend zo'n 17,5 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl