Rutte op een bijeenkomst in Vlissingen
NOS NieuwsAangepast

Rutte maakt in Zeeland excuses voor afblazen marinierskazerne

Premier Rutte heeft op een bijeenkomst in Vlissingen namens het hele kabinet excuses aangeboden voor de communicatie en het achterhouden van informatie bij het afblazen van de komst van een marinierskazerne naar die stad.

Ook heeft hij toegezegd dat er samen met Zeeland gekeken wordt hoe de provincie gecompenseerd kan worden. Het gaat daarbij om gemaakte kosten en om de economische schade door het wegblijven van de kazerne, zo zei de premier.

Hij erkent verder dat de imagoschade die Zeeland heeft geleden hersteld moet worden. Hoe dat moet gebeuren zei hij niet.

Vorige maand maakte staatssecretaris Visser van Defensie bekend dat de kazerne uit Doorn tegen de afspraken in toch niet naar Zeeland zou verhuizen.

Leegloop

Het kabinet is bang dat een verhuizing naar Zeeland zou leiden tot een leegloop bij het Korps Mariniers. Ook de angst voor financiële en andere tegenvallers speelde een rol bij de keuze voor de vestigingsplaats. De kazerne gaat nu naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn.

Bestuurders uit Zeeland voelden zich overvallen en in de maling genomen door het besluit. Staatssecretaris Visser maakte in de Tweede Kamer al excuses voor de gang van zaken en kreeg daarbij van vrijwel de voltallige oppositie een motie van afkeuring.

Sommige aanwezigen in Vlissingen waren nog steeds boos op Visser en noemden haar onbetrouwbaar. Rutte zei dat te begrijpen, maar ook achter zijn staatssecretaris te staan. "Ze is niet onbetrouwbaar. Ze heeft een fout gemaakt, maar die ook toegegeven."

Te groot risico

Ook Rutte zelf kreeg kritiek. "Dit heeft acht jaar geduurd. Er is iets grondig misgegaan. Er zijn Zeeuwse bestuurders geschoffeerd. U was toch ook in charge al die tijd. U schaadt het imago van Zeeland", aldus een van de sprekers. "Ik hoop dat u voordat u straks precies tien jaar aan het roer staat de compensatie geregeld heeft."

Rutte zei goed te begrijpen dat het besluit voor de Zeeuwen "ontzettend ellendig" uitpakt. "Ik snap de boosheid. Maar ik wil het wel uitleggen. De communicatie was fout, dat erkennen we. Maar we vonden als kabinet dat we met de verhuizing een te groot risico zouden nemen met een vitaal belang van Nederland. Soms moet je in de politiek je mening bijstellen als de praktijk verandert", legde de premier uit.

Ondanks de teleurstelling van veel Zeeuwen verliep de bijeenkomst rustig en gemoedelijk.

Slecht nieuws

"Stoer dat u hier staat", zei een bezoeker uit Breskens tegen Rutte. Ze sprak over de flinke knauw die Zeeland door de gang van zaken heeft gehad. "En het is economisch al niet makkelijk." Naast de compensatie zou het kabinet wat haar betreft naar meer maatregelen moeten kijken om de economie van de provincie te stimuleren. "Begin bijvoorbeeld met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel."

"Als er meer bekend is over compensatie, komt u dan weer terug?", was een andere vraag aan Rutte. De premier antwoordde daarop ontkennend. "Ik kom vooral als er slecht nieuws is, zoals nu. Als er goed nieuws is dan komen de staatssecretarissen en ministers het melden", zei hij.

De Tweede Kamer nam eerder een motie aan die het kabinet oproept om Zeeland ruimhartig te compenseren. Voor de zomer wil staatssecretaris Visser daarover duidelijkheid bieden.

Rutte maakt in Zeeland excuses

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl