Een coronatest in een laboratorium in Roosendaal
NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen met coronavirus verdubbeld naar 82

Het aantal mensen in Nederland dat is besmet met het coronavirus is opgelopen van 38 naar 82, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

69 patiënten zijn in het buitenland besmet geraakt of door contact met Nederlandse patiënten die het virus al hadden. Van enkele patiënten is de bron van de besmetting nog onbekend. Bij alle nieuwe patiënten wordt gekeken met wie zij in contact zijn geweest.

Van de nieuwe patiënten zijn twee personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie. Eén nieuwe patiënt werd gevonden via een peilstation van het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, tijdens een continu onderzoek naar griepachtige verschijnselen.

Bij 40 huisartsenpraktijken wordt bijgehouden hoe vaak griepverschijnselen voorkomen en welke virussen die veroorzaken. Sinds enkele weken wordt bij dit onderzoek ook getest op het nieuwe coronavirus.

'Inhaaleffect'

Volgens minister Bruins is de verdubbeling van het aantal besmettingen het gevolg van een "inhaaleffect": mensen die zich al met klachten hadden gemeld bij de huisarts maar toen niet onder de risicogroep vielen, zijn daarna door de huisarts gebeld om alsnog een test te doen.

Ook zijn er mensen vanwege al het nieuws over het coronavirus alsnog naar de huisarts gegaan en positief getest.

De minister komt vrijdag met advertenties in kranten om het corona-telefoonnummer extra onder de aandacht te brengen. Volgens de minister is het informatienummer 0800-1351 een "handige" toevoeging voor mensen met vragen over het virus.

Bruins zei verder dat de landelijke koepel van de GGD mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen besmettingen gaat verdelen over alle medici en zorgverleners in het land. Het is een voorzorgsmaatregel; op dit moment zijn er nog geen tekorten.

Koorts en luchtwegklachten

In Almere is een besmetting vastgesteld bij een man van 48, die onlangs in Iran is geweest. Hij meldde zich met klachten bij het Flevoziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.

Ook in Culemborg is een man besmet geraakt, meldt de gemeente. Hij is in Noord-Italië geweest en meldde zich bij thuiskomst bij de huisarts omdat hij koorts en luchtwegklachten kreeg.

Inmiddels zijn zeker vier ziekenhuismedewerkers besmet. De nieuwste besmettingen zijn vastgesteld bij medewerkers van ziekenhuizen in Breda, Eindhoven en Den Bosch. Gisteren werd bekend dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam het virus heeft.

Luchtvaart loopt omzet mis

De uitbraak van het coronavirus gaat luchtvaartmaatschappijen dit jaar in het ergste geval 113 miljard dollar omzet kosten. Dat is zo'n 19 procent van de totale omzet, heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA berekend.

Het RIVM adviseert mensen om regelmatig de handen te wassen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hoe je dat goed doet, zie je in deze video:

Buitenlands nieuws over het coronavirus

De scholen en universiteiten in Iran blijven dicht tot het Perzisch Nieuwjaar op 20 maart, heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. De minister riep mensen ook op om het gebruik van papiergeld te beperken. Het aantal besmettingen in Iran staat op 3513, 107 mensen zijn overleden.

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen flink gestegen. Binnen een dag kwamen er 109 nieuwe gevallen bij, een stijging van 240 naar 349. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, is het zwaarst getroffen.

De mis in rooms-katholieke kerken mag in het noorden van Italië alleen nog maar op zondag worden gehouden, hebben Italiaanse bisschoppen afgekondigd. Volgens persbureau Reuters is dat voor het eerst sinds een uitbraak van de pest in de zeventiende eeuw. In Italië is ook de wielerkoers Strade Bianche afgelast.

Voor het eerst is in Zwitserland iemand overleden aan het virus. Het gaat om een vrouw van 74. In Zwitserland zijn nu 58 mensen geïnfecteerd. In het land zijn evenementen en bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen verboden.

In skioord Alpe d'Huez in Frankrijk gaat het muziekfestival Tomorrowland Winter niet door. Dat stond gepland van 14 tot 21 maart. Er werden 25.000 bezoekers verwacht bij de optredens van artiesten als Armin van Buuren, Martin Garrix en Steve Aoki.

De autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever hebben vanwege het virus de Geboortekerk in Bethlehem tot nader order gesloten. De kerk is gebouwd op de plaats waar Jezus Christus geboren zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl