Een groep migranten bij aankomst op het Griekse eiland Lesbos
NOS NieuwsAangepast

Hulporganisaties: gemeenten moeten 500 vluchtelingenkinderen opvangen

Hulporganisaties roepen Nederlandse gemeenten op om ten minste 500 kinderen op te vangen uit de overvolle kampen in Griekenland. Belangenorganisaties luiden de noodklok, nu zo'n 13.000 migranten zich bij de Turks-Griekse grens hebben verzameld.

"Toon leiderschap en barmhartigheid", schrijven Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children in de oproep. Kinderen die alleen op de vlucht zijn wordt in de Griekse kampen volgens de hulporganisaties de toegang ontzegd tot water, eten, onderwijs, medische zorg en een dak boven hun hoofd.

Ze hopen dat vier gemeenten "een kopgroep" vormen en honderden kinderen zonder ouders en familie onderdak bieden. Het voorstel is volgens de initiatiefnemers ingediend bij Amsterdam, Groningen, Utrecht en Nijmegen.

'Pionnen op schaakbord'

Duizenden migranten proberen de Europese Unie te bereiken, nu Turkije de grenzen heeft opengezet. "Zij worden in de machtsstrijd tussen president Erdogan en de EU als pionnen op een schaakbord naar de grens doorgelaten", zeggen de hulporganisaties.

Sommige mensen steken met rubberboten over van Turkije naar de eilanden Lesbos, Chios en Samos, die vlak voor de Turkse kust liggen. De leefomstandigheden in de overvolle opvangkampen op deze eilanden zijn abominabel, zeggen mensenrechtenorganisaties. Eilandbewoners zijn niet blij met de komst van de nieuwe groep migranten.

Afgelopen weekend probeerden woedende bewoners te verhinderen dat een rubberboot met migranten afmeerde:

Grieken op Lesbos duwen boot met migranten terug water op

"De bewoners van de Griekse eilanden die overvolle kampen huisvesten, zijn zo lang en stelselmatig in de steek gelaten door Europa dat ook onder hen machteloze woede wortel schiet", schrijven de hulporganisaties.

Drukmiddel van Erdogan

De Turkse premier Erdogan wil met het openzetten van de grens de Europese Unie dwingen meer geld te geven om vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Van de NAVO wil hij meer steun in het conflict met Syrië in de provincie Idlib.

Erdogan overlegt vandaag in Moskou met de Russische president Poetin over het opgelopen geweld in het noordwesten van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl