Voetbalsters beginnen Tournoi de France met gelijkspel tegen Brazilië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse voetbalsters zijn het sterk bezette Tournoi de France met een gelijkspel begonnen. De nummer drie van de wereld speelde in Valenciennes met 0-0 gelijk tegen Brazilië, nummer negen op de wereldranglijst.

Lieke Martens maakte haar rentree bij het Nederlands elftal; sinds de WK-finale van vorig jaar kwam zij niet meer in actie voor Oranje als gevolg van haar veelbesproken teenblessure. Ook Stefanie van der Gragt keerde na een half jaar met blessureleed terug. Oranje begon met aanvalster Lineth Beerensteyn op de vacante rechtsbackpositie.

Nederland was iets beter dan Brazilië en combineerde ook veel beter dan de Zuid-Amerikaanse ploeg, die het vooral moest hebben van de snelle Ludmilla.

In de eerste helft strandden die combinaties veelal voordat het strafschopgebied werd bereikt. Jackie Groenen schoot na twintig minuten net naast. De grootste kans was voor Shanice van de Sanden, maar zij maaide over de bal heen.

Shanice van de Sanden aan de bal tegen Brazilië Pro Shots

Na rust zorgde Oranje voor meer gevaar. Zo schoot Vivianne Miedema, na goed voorwerk van Jackie Groenen, na een klein uur rakelings langs de kruising.

Een andere grote kans was voor Van de Sanden, maar zij stuitte op de uitstekend keepende Braziliaanse doelvrouw Natascha.

Wiegman en Beerensteyn niet ontevreden

Bondscoach Sarina Wiegman toonde zich niet ontevreden over de brilstand tegen Brazilië. "We hebben elkaar drie maanden niet gezien en ook maar één training met z'n allen gehad. Dan is deze wedstrijd wel naar behoren. We hebben goede dingen laten zien, maar waren soms ook slordig", aldus de bondscoach.

Lineth Beerensteyn, normaal in de aanval, stond voor het eerst sinds hele lange tijd rechtsback. "Een hele wedstrijd op die plek was volgens mij voor het laatst toen ik nog met de jongens speelde", zei Beerensteyn. "Af en toe was het wat onwennig, maar ik heb het wel redelijk goed ingevuld."

Bekijk de reacties van bondscoach Sarina Wiegman, kersverse rechtsback Lineth Beerensteyn en debutante Joëlle Smits.

Frankrijk en Canada openden het Tournoi de France eerder op de avond in Calais. Frankrijk won met 1-0, dankzij een fraaie vrije trap in de 55ste minuut van Viviane Asseyi.

Het Tournoi de France is een oefentoernooi ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk. De vier deelnemers staan allemaal in de toptien van de wereld.

STER reclame