Martens is terug bij Oranje: 'Het was veel te lang geleden'

Na een afwezigheid van 240 dagen is Lieke Martens terug bij het Nederlands elftal. Haar laatste wedstrijd in Oranje was de verloren WK-finale. Toen was de pijnlijke teen van Martens nog een landelijk thema.

"Het is veel te lang geleden. Ik voel me nu echt goed. Die teen blijft nog steeds een beetje mysterieus. Het was een ontzettend vervelende blessure, ik voelde het bij iedere stap. Ook in het dagelijks leven. Ik ben heel erg blij dat ik weer terug ben."

Oefenen tegen toplanden

Oranje is in Frankrijk voor het Tournoi de France, een prestigieus oefentoernooi met het oog op de Olympische Spelen. Nederland begint woensdag tegen Brazilië en treft ook nog Canada (7 maart) en Frankrijk (10 maart).

"Het zijn drie toptienlanden", zegt bondscoach Sarina Wiegman. "In Tokio treffen we ook tegenstanders van dit niveau. Tijdens de EK-kwalificatie spelen we namelijk vooral op de helft van de tegenstander. We kunnen nu kort achter elkaar dingen uitproberen."

"Kijken waar we staan als team en laten zien dat we het niveau hebben", zegt Martens. "Het zijn mooie wedstrijden, heel erg leuk om de meiden weer te zien en stappen te kunnen maken."

Aanvalster als rechtsback

Een van de dingen die Wiegman wil uitproberen, is aanvalster Lineth Beerensteyn inzetten als rechtsback. Op die positie is de spoeling bijzonder dun. Bij de Spelen moet daar een oplossing voor gevonden zijn.

Zit Tokio al in het hoofd van de Oranjevrouwen? "In het achterhoofd zeker. Maar het loopt een beetje door elkaar", zegt Martens. "We hebben straks ook weer EK-kwalificatie en met Barcelona ben ik nog in de race voor alle prijzen. Dus de focus is er altijd."

STER reclame