Jill Roord, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk Getty Images

110 dagen zonder elkaar, het was even wennen. Meestal zien ze elkaar elke maand, afgelopen zomer zelfs acht weken aaneengesloten voor het WK in Frankrijk. Vanaf vandaag druppelt iedereen weer binnen bij het Nederlands elftal.

Opnieuw in Frankrijk, maar nu voor het Tournoi de France. Staf en eredivisiespeelsters komen met de bus aan in Lens, later sluiten de 'buitenlanders' aan; speelsters die zondag nog wedstrijden speelden in de Duitse Bundesliga of in de Spaanse Liga.

Martens en Van der Gragt zijn terug

Tot die laatste categorie behoren Barcelona-speelsters Lieke Martens en Stefanie van der Gragt. Allebei waren ze maandenlang afwezig bij Oranje. Martens sinds de verloren WK-finale door een teenblessure, Van der Gragt speelde in september haar laatste interland en werd daarna geopereerd aan haar knie.

Nu zijn ze er weer bij, precies op tijd voor wat als de officieuze aftrap richting de Olympische Spelen kan worden beschouwd.

Het Tournoi de France is een oefentoernooi ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk. De drie tegenstanders - Brazilië, Canada en het gastland - staan allemaal in de toptien van de wereld. Daarmee is het de perfecte voorbereiding richting Tokio, waar - om er maar een voetbalcliché in te gooien - geen slechte tegenstanders aanwezig zijn.

Speelschema Tournoi de France

4 maart Frankrijk-Canada 17.00 uur
Nederland-Brazilië 19.00 uur
7 maart Canada-Nederland 19.00 uur
Frankrijk-Brazilië 21.00 uur
10 maart Brazilië-Canada 19.00 uur
Frankrijk-Nederland 21.00 uur

Voorin lijkt het wel goed te zitten bij Oranje. Met de terugkeer van Martens is iedereen weer fit. Van het woord vormdip hebben Vivianne Miedema en Danielle van de Donk blijkbaar nog nooit gehoord. Samen zijn ze verantwoordelijk voor zo'n beetje de helft van de Arsenal-doelpunten dit seizoen.

Bondscoach Sarina Wiegman heeft ook de 20-jarige topscorer van de eredivisie meegenomen naar Frankrijk. Joëlle Smits, in het dagelijks leven spits van PSV, hoopt haar eerste minuten te maken voor het grote Oranje.

Oranje heeft problemen achterin

Achterin is het een ander verhaal. Keepster Sari van Veenendaal is niet zeker meer van een basisplaats bij Atlético Madrid. Dat zal haar nu misschien nog geen minuten kosten bij Oranje, maar hoe zit dat als ze op de Olympische Spelen haar wedstrijdritme al maandenlang kwijt is?

Het grootste vraagteken is echter de rechtsbackpositie. Afgelopen november klopte Desiree van Lunteren, de vaste rechtsback van Oranje, op de deur van Wiegman. Het nieuws dat ze vertelde bleek onverwachts. Van Lunteren ging stoppen als international.

Een logische vervanger leek Liza van der Most. De Ajacied is verdedigend sterk, zit al jaren vast bij de selectie en Wiegman is gecharmeerd van haar. Maar vorige week liep Van der Most een zware knieblessure op. Weg Olympische Spelen. En voor de bondscoach: weg rechtsback.

"Een uitdaging" noemde de bondscoach het zoeken naar de juiste samenstelling. Het is hopen dat de blessuregevoelige Stefanie van der Gragt fit blijft, anders wordt de spoeling verdedigers wel heel dun.

De bondscoach blijft nuchter en optimistisch: "Het is puzzelen en uiteindelijk komt daar wel weer iets uit."

Bondscoach Wiegman puzzelt op weg naar Tokio: 'We gaan veel uitproberen'

STER reclame