Bondscoach Wiegman puzzelt op weg naar Tokio: 'We gaan veel uitproberen'

Lieke Martens en Stefanie van der Gragt keren terug in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman. Beide speelsters van Barcelona kampten de afgelopen maanden met blessures en moesten daarom verstek laten gaan in de EK-kwalificatiereeks.

Inmiddels zijn beiden weer fit genoeg om deel te nemen aan het Tournoi de France, een vriendschappelijk toernooi in Calais en Valenciennes van 4 tot en met 10 maart.

"Lieke heeft wat tijd nodig gehad om weer te wennen aan wedstrijden en trainingen", zei Wiegman. "Ze is eigenlijk nog nooit geblesseerd geweest, dus dat duurde wel even. Stefanie heeft nog niet zo heel veel minuten gemaakt, maar is wel wedstrijdfit."

Martens werd lange tijd gehinderd door een teenblessure, die haar tijdens het WK in Frankrijk afgelopen zomer al parten speelde. Dat ze weer helemaal terug is, bewees Martens met een hoofdrol bij haar club Barcelona in de Spaanse Supercup.

Bekijk hieronder een samenvatting van de halve finale van de Spaanse Super Cup tegen Atlético Madrid (3-2) en de finale tegen Real Sociedad (10-1).

Verdedigster Van der Gragt werd eind september geopereerd aan de meniscus in de rechterknie en maakte ronde de jaarwisseling haar rentree.

Op zoek naar de ideale rechtsback

Bondscoach Wiegman begint haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio wel met een vraagteken rond de rechtsbackpositie. Desiree van Lunteren kondigde in november aan te stoppen vanwege motivatieproblemen en Liza van der Most liep onlangs een zware knieblessure op.

"Desiree kwam best wel als een verrassing", bekende Wiegman. "En wat met Liza is gebeurd is natuurlijk heel vervelend, zij gaat ook de Olympische Spelen missen. We hebben nu Lynn Wilms opgeroepen, die als rechtsback kan spelen. En we zullen creatief moeten zijn op die positie."

Zorgen maakt de bondscoach zich nog niet. "Ook voor het EK (in 2017 gewonnen door Oranje, red.) hadden we veel blessures in de verdediging en voor het WK was dat weer het geval. Het is puzzelen. Maar uiteindelijk komt daar wel weer iets uit. En dat gaan we volgende week uitproberen."

Oefenduels met oog op Tokio

Behalve regerend Europees kampioen en vicewereldkampioen Nederland nemen gastland Frankrijk, Brazilië en Canada deel aan het Tournoi de France, dat gehouden wordt ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal.

Voor Wiegman is het vriendschappelijke toernooi belangrijk in de voorbereiding op de Olympische Spelen.

"We zitten natuurlijk ook nog volop in de EK-kwalificatie. Maar dat zijn heel andere wedstrijden, waarin we de bovenliggende partij zijn en veel de bal zullen hebben", constateerde Wiegman.

"In Frankrijk spelen we drie topwedstrijden tegen ploegen die in de toptien van de wereld staan. Dat zijn wedstrijden die je kan vergelijken met wedstrijden op de Olympische Spelen."

STER reclame