Een steward kijkt naar de lege tribunes in het stadion van Juventus
NOS Sport

Italiaanse regering: sportevenementen maand zonder publiek vanwege corona

De Italiaanse regering heeft bepaald dat de komende maand alle sportevenementen zonder publiek moeten worden afgewerkt vanwege het coronavirus. De maatregel geldt zeker tot 3 april.

Het besluit bekent naar alle waarschijnlijkheid dat de Italiaanse voorjaarsklassiekers Strade Bianche en Milaan-Sanremo en de rittenkoers Tirreno-Adriatico niet door kunnen gaan.

Wielerploeg Jumbo-Visma maakte eerder op de dag bekend niet af te zullen reizen voor Strade Bianche met het oog op het coronavirus. Ook Mitchelton-Scott, de ploeg van wereldkampioen Annemiek van Vleuten, stopt voorlopig met fietsen.

Ineos stopt ook

Tot datzelfde besluit kwam Team Ineos ook op woensdagavond. De ploeg van onder anderen Chris Froome en Egan Bernal meldde dat vanwege de onzekerheden rond het coronavirus is besloten tot 23 maart niet te koersen. Die dag begint de Ronde van Catalonië.

Ook de plotselinge dood van ploegleider Nicolas Portal, dinsdag, heeft een rol gespeeld in het besluit om voorlopig de benen stil te houden, aldus de ploeg.

Richard Plugge, ploegleider van Jumbo Visma, hoorde live tijdens de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken dat in Italië voorlopig geen sportevenementen met publiek mogen worden gehouden.

De internationale wielrenunie UCI stelde woensdagavond, nog voor voor het Italiaanse besluit, dat het zelf geen koersen uit zou stellen. Volgens de UCI is het aan de plaatselijke overheden om te bepalen of er kan worden gesport.

2019: de renners in de Strade Bianche

In de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A zullen de komende weken alle wedstrijden achter gesloten deuren worden gespeeld. Dat is de afgelopen weken ook al bij een aantal duels het geval geweest.

Europees voetbal

Het besluit heeft ook gevolgen voor Europees voetbal: zo staan de komende maand in Italië het Champions League-duel Juventus-Olympique Lyonnais en de Europa League-wedstrijden Internazionale-Getafe en AS Roma-Sevilla op het programma.

Correspondent Mustafa Marghadi over de maatregelen:

Correspondent Mustafa Marghadi over de Italiaanse maatregelen

Ook voor tal van andere evenementen heeft de noodmaatregel gevolgen, waaronder de wereldbekerfinale van de alpineskiërs in Cortina (18-22 maart) en de Davis Cup-ontmoeting tussen Italië en Zuid-Korea (komend weekeinde).

Meer dan 100 doden

Met name het noorden van Italië kampt met grote gezondheidsproblemen naar aanleiding van het coronavirus. In het land zijn de afgelopen weken meer dan honderd mensen overleden. Veel buitenlanders, die de afgelopen periode in de regio verbleven, hebben het virus mee naar huis genomen.

Het besluit om maatregelen te nemen rond sportevenementen komt nauwelijks als een verrassing. Sinds het coronavirus in de tweede helft van februari in Noord-Italië opdook, volgden de maatregelen elkaar al snel op.

Zo ging er een streep door het Serie B-duel Ascoli-Cremonese van 22 februari, omdat de bezoekende ploeg afkomstig was uit de noordelijke regio Lombardije, waar een dag eerder een 77-jarige vrouw was overleden aan de gevolgen van het virus.

Datzelfde weekend werden alle sport- en culturele evenementen in Lombardije afgelast, waaronder enkele Serie C en D-wedstrijden van clubs uit de regio en tientallen amateur- en jeugdwedstrijden.

Loedogorets-spelers in de bus voor het Europa League-duel met Internazionale, dat zonder publiek werd afgewerkt

Ook wereldwijd werden sportevenementen afgelast of uitgesteld. Tot die laatste categorie behoorde het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo voor vrouwen, dat in maart het Noord-Italiaanse Triëst zou moeten plaatsvinden. De Nederlandse ploeg krijgt - mits het virus de kop in is gedrukt - in mei een nieuwe kans een startbewijs voor Tokio te bemachtigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl