AFP
NOS Voetbal

Grote zorgen om Italiaanse voetbalcompetitie: 'Het is een grote chaos'

De Serie A houdt woensdag crisisberaad over de gevolgen van het coronavirus. Veel voetbalclubs vrezen dat door nog meer annuleringen van wedstrijden het competitieschema in de knel komt en het seizoen mogelijk niet kan worden afgemaakt.

Tot dusver zijn tien duels in de hoogste competitie afgelast vanwege de uitbraak van het besmettelijke virus, dat in Italië al de nodige mensenlevens heeft gekost.

"Het is een grote chaos", zegt Mustafa Marghadi, NOS-correspondent in Italië. "Het begon met de beslissing om de wedstrijden van Inter en Atalanta af te gelasten toen het virus uitbrak. Vervolgens besloot de voetbalbond om de belangrijke wedstrijden, zoals Juventus-Inter, wel door te laten gaan, maar dan zonder publiek, omdat er heel weinig ruimte in het speelschema is."

Juventus en Inter waren niet blij met die beslissing, omdat ze dan enorm veel inkomsten zouden mislopen. Onder die druk besloot de bond om de topper en nog vier extra wedstrijden af te gelasten. Maar wel pas anderhalve dag van tevoren, toen de clubs al op reis waren gegaan.

Nog drie regio's

De Italiaanse regering meldde maandag dat de wedstrijden in nog drie regio's alleen achter gesloten deuren, dus zonder publiek, mogen worden afgewerkt. De ban op supporters is wel opgeheven in de regio Piemonte, waar Turijn ligt.

AFP
Een leeg San Siro tijdens Inter tegen Ludogorets

Juventus meldde meteen dat bij de halve finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan komende woensdag supporters welkom zijn in het stadion, behalve als ze uit de afgesloten regio's afkomstig zijn.

"Het is de vraag of de Serie A wel uitgespeeld kan worden", zegt Marghadi. "En dat nou net in het seizoen dat de strijd om de landstitel voor het eerst sinds jaren weer spannend is."

Top 3 Serie A

# Club Aantal wedstrijden Punten
1. Lazio 26 62
2. Juventus 25 60
3. Internazionale 24 54

Ondertussen zijn er al wedstrijden naar mei verplaatst, maar een aantal wedstrijden van Inter is nog niet ingepland. Daar lijkt ook geen plek voor te zijn in het overvolle schema. "Het EK komt eraan, er worden drie wedstrijden in Rome gespeeld en de nationale ploeg moet zich ook nog goed voor kunnen bereiden."

"Sommige wedstrijden worden misschien helemaal niet meer gespeeld, wat gevolgen kan hebben voor degradatie, wat weer financiële gevolgen heeft. Het is een grote puzzel en ik heb geen flauw benul hoe ze hieruit gaan komen", aldus Marghadi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl