NOS SportAangepast

Verstappen rijdt eerste rondjes: 'Zandvoort is een speciaal circuit'

Lammers vlagt Verstappen weg op Zandvoorts asfalt

Max Verstappen heeft woensdagmiddag als eerste met een Formule 1-bolide over het vernieuwde circuit van Zandvoort gereden. De 22-jarige Limburger maakte zijn rondjes voor het oog van de media. Hij reed, in de RB8 uit 2012, twee sessies van drie ronden.

"Het was heel mooi. Het is allemaal goed bij elkaar gekomen en ik ben er heel blij mee", aldus Verstappen na zijn eerste meters in de Zandvoortse duinen.

De twee nieuwe zogeheten kombochten maken het circuit van Zandvoort volgens Verstappen extra spectaculair: "Absoluut. Er zijn niet heel veel circuits die zo'n kombocht hebben. Het is sowieso al een speciaal circuit omdat er zoveel fans op afkomen en het zo snel uitverkocht was."

Twee van de veertien bochten hebben een kombocht gekregen en daarmee is het nieuwe circuit van Zandvoort uniek in de Formule 1.

De coureurs rijden bij de derde (de Hugenholtzbocht) en de veertiende bocht (de Arie Luyendijkbocht) met een hellingshoek van maximaal 18 graden. Zandvoort is het enige Formule 1-circuit met zulke bochten.

"De eerste rondjes bij bocht 3, zag ik eigenlijk niet echt de binnenkant", vertelt Verstappen. "Het zal nog wel een paar rondjes duren voor je daar de ideale lijn hebt gevonden. Het is ook positief dat je daar verschillende lijnen kan rijden."

Luyendyk geniet van eigen bocht

Het rijden in een kombocht is bekend van de racecircuits in het Amerikaanse Daytona en Indianapolis, waar voormalig coureur Arie Luyendyk furore maakte. Ook hij testte woensdagmiddag samen met Verstappen de gerenoveerde baan.

"Een hele mooie beleving. Max reed flink door, zijn talent is echt niet normaal. Een fantastische wagenbeheersing", aldus de 66-jarige Luyendyk.

Bekijk hieronder in de carrousel de interviews met Arie Luyendijk, Jan Lammers en directeur Robert van Overdijk van het circuit:

Bocht 14 van het circuit draagt de naam van Luyendijk, die in 1990 en 1997 de fameuze Indy 500 op zijn naam schreef. "Optisch is het heel apart, het zet Zandvoort echt op de kaart als apart circuit. Bij de oude bocht konden ze er nooit met zijn tweeën doorheen rijden. Nu kan dat wel en dat is natuurlijk heel interessant."

Voor Luyendijk was het een bijzondere ervaring om door de bocht met zijn eigen naam te rijden. "Ik heb hier ook ooit een keer een race gereden in historische auto's. En het enige wat ik dacht was: ga niet op je plaat in die Arie Luyendykbocht."

Lammers: 'Het échte geluid'

Jan Lammers, sportief directeur van de Grand Prix van Zandvoort, stond na afloop van de eerste rondes van Verstappen te glunderen. "De Zandvoorters die het nog niet meegekregen hadden, hebben vandaag in één keer dat geluid gehoord. Het échte geluid. Dat was toch heel bijzonder."

Ook Robert van Overdijk, directeur van het circuit, was een gelukkig man. "Anderhalve maand geleden stonden we nog in één grote bouwput. Nu hebben we met Max de eerste rondes gemaakt. Ik ben supertrots."

Lammers kan niet wachten tot het 3 mei is en de Grand Prix van Nederland wordt verreden: "Kijk even wat er hier om me heen staat. Als je dat vermenigvuldigt met twintig auto's en met honderdduizend mensen eromheen..dat wordt een aardig feestje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl