NOS Sport

Andere Tijden Sport: 'We gaan naar Zandvoort!'

Autoracen in de duinen: 'We gaan naar Zandvoort'

Liefst 35 jaar hebben liefhebbers van de autosport erop moeten wachten, maar op 3 mei is het zover: de ronkende motoren van het Formule 1-circus keren terug in de duinen van Zandvoort.

Tussen 1952 en 1985 werden dertig grand prixs verreden in de badplaats. Vele grote namen uit de autosport wonnen er een race; van Jackie Stewart tot Alain Prost tot Niki Lauda.

Genoeg reden voor de redactie van Andere Tijden Sport om eens een duik te nemen in het archief. Vanavond op NPO 1 vanaf 22.05 uur: 'We gaan naar Zandvoort!'

Een kunstenaar langs de baan tijdens een race op Zandvoort

Meteen na de bekendmaking dat Zandvoort in 2020 weer op de Formule 1-kalender stond, ging researcher Nando Boers aan de slag, samen met maker Roy Ferwerda. De twee bekeken uren aan beeldmateriaal. "Van Studio Sport, Beeld & Geluid, buitenlandse omroepen. En we kregen door een oproep ook veel mooie amateurbeelden binnen", vertelt Boers.

Wat was de insteek? Want er is al twee keer eerder een Andere Tijden (Sport) gemaakt over Zandvoort.
"Klopt. Maar die zijn totaal anders dan deze. De eerste uit 2003 is een hardcore reconstructie over het ongeval in 1973 (de Britse coureur Roger Williamson verongelukte op het circuit, red). En in die van vorig jaar komen er inwoners van Zandvoort en direct betrokkenen aan het woord. Terwijl wij dachten: er zou toch genoeg moois moeten zijn om een palet te laten zien aan autosportgeschiedenis? Zonder dat we er een soort Teleac-Wikipedia-uitzending van zouden maken."

Gaat het dit keer dan meer om de beelden dan om het nieuws?
"Ja. We wilden een soort special maken, een film als het ware. Volgens de uitdrukking 'a day at the races'. We hebben het verhaal opgebouwd van het begin van een racedag op Zandvoort tot het einde van een racedag. Met beelden uit alle jaren. Je zult het zien als je het kijkt."

Agent in jaren '80 vlak voor Zandvoort: 'Je zal wel eventjes in de file staan'

Wat is jouw band met het circuit?
"Ik was elf jaar oud toen ik voor het eerst naar de grand prix ging. Ik ben er ook heengegaan in 1983, 1984 en de laatste in 1985. Daarnaast ben ik van 2000 tot 2010 verslaggever geweest in de Formule 1. En ik was betrokken bij de eerste Andere Tijden over Zandvoort, waarin Roger Williamson centraal stond."

Williamson verongelukte tijdens de race. Kunnen we Zandvoort ooit los zien van dat ongeval?
"Zandvoort zal altijd de plaats blijven waar deze crash heeft plaatsgevonden. Een crash die afschuwelijk was, niet alleen om de dood van Roger Williamson, maar ook door de toedracht en de afhandeling ervan. Het is een markeringspunt geweest in de strijd om meer veiligheid in de Formule 1."

Zijn die wonden al helemaal geheeld?
"Dat weet ik niet. Ik zou het wel mooi vinden als er op het circuit ooit gememoreerd wordt aan de twee doden die er zijn gevallen. In 1970 Piers Courage en drie jaar later Williamson."

Data Andere Tijden Sport winterserie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl