ANP

Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hieronder geven we een samenvatting:

Er zijn vandaag zeker negen nieuwe besmettingen met het coronavirus bij gekomen. Daarmee staat de officiële teller op negentien. De nieuwste patiënt is een kind van 5 jaar uit Alphen aan den Rijn, dat vermoedelijk vorig week besmet raakte tijdens een vakantie in Noord-Italië. De kleuter is na de vakantie niet meer op school geweest en zit in thuisisolatie.

Voor zover bekend is de kleuter uit Alphen aan den Rijn het tweede kind bij wie het corona-virus is vastgesteld. Eerder gebeurde dat bij het jongste kind van een besmette vrouw uit Amsterdam. Volgens het RIVM is het niet nodig om scholen te sluiten. Kinderen die terugkomen uit risicogebieden en luchtwegklachten hebben moeten thuisblijven en goed uitzieken, zegt het instituut.

Crisisoverleg

Is het coronavirus nog beheersbaar in Nederland? Ja, zeggen experts. Het wordt wel lastiger als er meer patiënten bijkomen bij wie de besmetting niet te koppelen is aan een verblijf in een risicogebied.

Het kabinet heeft in ieder geval besloten om morgen voor crisisoverleg bij elkaar te komen. Het overleg heet officieel het MCCB (Ministeriële Commissie Crisisbeheersing). Een deel van de ministers wordt bijgepraat over de effecten van het coronavirus op bijvoorbeeld de economie en het openbare leven.

De uitbraak van het coronavirus remt de wereldeconomie en kost een half procent economische groei, voorspelt de OESO. Dat is de internationale organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. Eerder werd gerekend op een groei van 2,9 procent voor de mondiale economie.

Premier Rutte ging vandaag op bezoek bij de GGD:

Rutte: 'We varen op het kompas van de mensen die weten hoe het zit'

Huisartsen zijn bang dat de druk op de gezondheidszorg door het coronavirus te groot wordt. Ze vrezen dat de zorg voor patiënten mét en zonder het virus in het gedrang komt, onder meer omdat de huisartsen overbelast worden en de praktijken onvoldoende beschermingsmateriaal hebben.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem kondigde gisteren een patiëntenstop af, omdat er iemand met het coronavirus had gelegen zonder dat het ziekenhuis dat wist. Er zijn nog geen nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, daarom gaan per direct de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde weer open. Morgen worden ook de dagbehandelingen voor chemokuren hervat. Een bezoekersstop blijft voorlopig gelden, behalve voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen.

In Rotterdam neemt het Maasstad Ziekenhuis voorlopig nog geen nieuwe intensive care-patiënten op. Tot afgelopen zaterdag lag er op de afdeling een patiënt die inmiddels één keer positief getest is op het coronavirus. Een tweede test moet uitsluitsel geven.

Het Europese hoofdkantoor van sportmerk Nike in Hilversum heeft de deuren helemaal gesloten. Ook morgen is het kantoor dicht, zodat het grondig schoongemaakt kan worden. Een van de medewerkers is besmet het coronavirus, blijkt uit een e-mail aan het personeel.

Herstelde patiënten

In heel Europa zijn op dit moment 2100 besmettingen vastgesteld, waaronder ook de eerste twee patiënten in Portugal. In Italië is het dodental de afgelopen 24 uur flink gestegen, van 34 naar 52.

In China worden de laatste dagen juist veel minder besmettingen geconstateerd. Gisteren waren het er 202, zeggen Chinese staatsmedia. Daarom gaat er voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een noodziekenhuis dicht. De laatste herstelde patiënten van het ziekenhuis in miljoenenstad Wuhan zijn naar huis zijn gestuurd.

STER reclame