NOS Nieuws

Huisartsen vrezen voor voortgang zorg door coronavirus

Huisartsen zijn bang dat de druk op de gezondheidszorg door het coronavirus te groot wordt. Ze vrezen dat de zorg voor patiënten mét en zonder het virus in gedrang komt, onder meer omdat de huisartsen overbelast worden en de praktijken onvoldoende beschermingsmateriaal hebben.

Ook zijn ze bezorgd over de druk op de ziekenhuizen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) denkt dat er mogelijk een tekort ontstaat aan bedden en zorgmedewerkers, als steeds meer capaciteit opgaat aan de behandeling van besmette patiënten.

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) maakt zich druk over de voortgang van de 'gewone' zorg:

'Bel alleen de huisarts als je ziek bent'

Volgens het RIVM moeten mensen met klachten die op corona kunnen wijzen, hun huisarts of de lokale GGD bellen. Volgens de LHV is het aantal telefoontjes naar huisartspraktijken de laatste dagen snel toegenomen, maar is het niet de bedoeling dat huisartsen de zorg voor coronapatiënten van de GGD gaan overnemen.

"Omdat we merkten dat het landelijke telefoonnummer 0800-1351 voor vragen over het coronavirus niet overal makkelijk vindbaar was, hebben we het ministerie en het RIVM gevraagd om dit aan te passen", schrijft de vereniging in een verklaring.

Bel niet meteen je huisarts bij zorgen over het coronavirus, maar alleen als je ziek bent.

Nederlands Huisartsen Genootschap

Het Nederlands Huisartsen Genootschap komt met een advies aan burgers om het aantal telefoontjes naar huisartsen in te dammen. "Bel niet meteen je huisarts bij zorgen over het coronavirus, maar alleen als je ziek bent. En als je klachten hebt, ga dan eerst na of je in een risicogebied bent geweest en of je contact hebt gehad met een besmette patiënt. We moeten samen voorkomen dat de huisartspraktijken overbelast raken."

"Huisartsen hebben een uitbraak op deze schaal nog nooit meegemaakt", vervolgt een woordvoerder. "Wij proberen huisartspraktijken zo goed mogelijk te ondersteunen met onze adviezen en richtlijnen."

Huisarts van de Toekomst, een platform van waarnemend huisartsen, stuurde eerder vandaag al een brief aan minister Bruins voor Medische Zorg. De groep wil weten "wat de overheid tijdens een crisis als deze van de huisarts verwacht".

Regionale centra

In de brief verwijzen de jonge huisartsen naar de bestaande werkdruk en de extra tijd die het kost om de vele vragen van patiënten over het coronavirus te beantwoorden. Ook stelt de groep vast dat er op dit moment onvoldoende beschermingsmateriaal bij huisartspraktijken aanwezig is voor personeel dat in contact komt met mogelijke coronapatiënten. De LHV deelt de zorgen over een tekort aan beschermende middelen.

"Ik hoor van collega's dat ze nu maar bouwmarkten aan het afspeuren zijn omdat ze al weken wachten op de spullen die via de reguliere kanalen besteld waren", zegt huisarts Kasper Maltha, initiatiefnemer van Huisarts van de Toekomst, tegen Nieuwsuur.

Huisarts van de Toekomst zou het liefst zien dat de overheid regionale centra opent waar mensen die mogelijk besmet zijn veilig en op een verantwoorde wijze beoordeeld kunnen worden. "Met het huidige protocol van het Nederlands Huisartsen Genootschap loopt de eerstelijnszorg onverantwoordelijk veel risico."

Bijeenkomst over tekort aan middelen

Het NHG bevestigt dat er te weinig beschermingsmiddelen zijn in individuele praktijken. Tegelijkertijd hebben huisartsengroepen in de regio, waar iedere praktijk in principe bij is aangesloten, volgens het NHG wel voldoende beschermend materiaal.

Tegen Nieuwsuur zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat "tekorten aan beschermingsmiddelen in het Regionaal Overleg Acute Zorg besproken dienen te worden". Woensdag organiseert het ministerie een bijeenkomst met huisartsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en leveranciers "om landelijk te kijken hoe we de tekorten aan medische hulpmiddelen in kaart brengen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl