Benjamin Netanyahu op een verkiezingsbijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu wint verkiezingen Israël, maar krijgt weer geen meerderheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische parlementsverkiezingen gewonnen. Met 90 procent van de stemmen geteld komt zijn Likudpartij vooralsnog uit op 36 zetels. Maar het blok waarmee de premier een coalitie kan vormen, haalt tot nu toe niet de meerderheid, maar blijft steken op 59. De Knesset heeft 120 zetels.

Blauw en Wit van zijn rivaal Benny Gantz krijgt vooralsnog 32 zetels. Met partijen die hem zouden willen steunen erbij komt hij uit op 54 zetels. Gantz reageerde teleurgesteld. "Ik deel jullie gevoel van teleurstelling, want dit is niet het resultaat dat we wilden", zei hij tegen zijn achterban. "Het is niet de uitslag die Israël op het goede spoor zet."

Hij wijst de mogelijkheid om een coalitie met Netanyahu te vormen vooralsnog van de hand.

De opkomst was 71 procent, de hoogste in 21 jaar.

Netanyahu noemde de overwinning in zijn speech vannacht groter dan verwacht:

Netanyahu claimt verkiezingsoverwinning

De overwinning van Netanyhu is groot, maar niet verpletterend, zegt correspondent Ties Brock. "Het wordt weer lastig, het wordt een klus om genoeg mensen aan zijn kant te krijgen, maar het is niet onmogelijk."

Netanyahu heeft naast zijn coalitie van rechtse en religieuze partijen nog de steun van minimaal twee parlementariërs nodig. Een van de mogelijkheden is de rechts-nationalistische partij van Avigdor Lieberman, oud-minister van Defensie.

"Die kon bij de vorige formatie ook minister van Defensie worden, of zelfs vicepremier, maar dat was voor hem niet genoeg", zegt Brock. "De druk op hem zal wel toenemen." Hij zegt dat er niet voor de vierde keer verkiezingen komen.

Het was de derde keer in een jaar dat er verkiezingen werden gehouden. De vorige twee keer lukte het Netanyahu noch Gantz om een regering te vormen.

Ties Brock ziet als mogelijkheid ook dat een deel van Blauw en Wit van Gantz wel een coalitie met Likud wil vormen.

Onbetwiste leider

"De kiezer is nog steeds verdeeld. Netanyahu heeft wel gewonnen, maar een groot deel van de kiezers ziet hem graag vertrekken", zegt Brock. Bij Likud heerst een jubelstemming. "'Bibi' is onbedreigd binnen zijn partij. Er is niemand zo populair als hij." Bij de leiderschapsverkiezingen in zijn partij in december kreeg Netanyahu 72,5 procent van de stemmen.

Een strafproces tegen de Likudleider, dat op 17 maart begint, heeft de kiezer niet afgeschrikt. Netanyahu staat terecht voor corruptie, beïnvloeding van de media, deals met ondernemers en het aannemen van luxe geschenken van bevriende zakenmensen in ruil voor politieke gunsten.

Hij probeerde aanvankelijk politieke immuniteit te krijgen, maar trok dat verzoek onlangs in toen bleek dat de meerderheid van de bevolking hem daarin niet steunde.

Netanyahu is de langstzittende premier van Israël. Hij is sinds 2009 premier en was dat ook al ook al van 1996 tot 1999.

Nederzettingen

De Palestijnse onderhandelaar en PLO-leider Saeb Erekat twitterde dat "duidelijk is dat nederzettingen, bezetting en apartheid de Israëlische verkiezingen hebben gewonnen." In de campagne kondigde Netanyahu de bouw aan van nieuwe nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Een van de nederzettingen, met 3500 huizen, zou de bezette Westelijke Jordaanoever feitelijk in tweeën delen. De Palestijnen hebben deze plannen scherp veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl