Max Verstappen tijdens de testweken in Barcelona
NOS Sport

Verstappen verlaat Barcelona met een goed gevoel: 'Mag niet klagen'

Max Verstappen begint over twee weken met een goed gevoel aan het Formule 1-seizoen. De Nederlandse coureur sloot vrijdag twee testweken op het circuit bij Barcelona af met de tweede tijd (1.16,269) van de dag.

Alleen Valtteri Bottas (Mercedes) was een fractie van een seconde (0,073) sneller dan de Red Bull-coureur, die zijn beste ronde in Barcelona tot de slotfase van de laatste testdag bewaarde.

Wat al het testwerk echt waard is, moet op 15 maart in Melbourne blijken. Daar begint dan het Formule 1-circus, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, aan de eerste race van het jaar.

Stappen

Verstappen constateerde in Barcelona al dat het met de betrouwbaarheid van zijn wagen, de RB16, wel goed zit. Vooral in de eerste week legde hij ontzettend veel kilometers af. Op de eerste dag was hij bijvoorbeeld al goed voor liefst 168 testrondjes. "We hebben flinke stappen gemaakt", herhaalde de coureur vrijdag zijn woorden die hij al eerder bij de testdagen uitsprak.

"De auto voelt goed", aldus Verstappen. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik mag niet klagen."

Verstappen mag niet klagen na testweken: 'De auto voelt goed'

Waar Red Bull de afgelopen jaren met een flinke achterstand op Mercedes en Ferrari aan het seizoen begon, is er nu de overtuiging dat de seizoenstart een stuk beter zal verlopen.

Vrijdagmiddag, aan het einde van de testweken, probeerde Verstappen nog wel de snelste tijd neer te zetten. De twee rondjes die hij daarvoor gebruikte op de een na zachtste band waren echter net niet goed genoeg.

Lewis Hamilton (Mercedes) en Charles Leclerc (Ferrari) nestelden zich ook in de top van het klassement. Hamilton en Mercedes hebben nog wel wat motorvraagstukken voor de eerste GP in Melbourne op te lossen.

Mercedes wisselde in Barcelona een paar keer de motor door wat problemen. "Maar zij zijn net als de afgelopen jaren de favoriet", verklaarde Red Bull-teambaas Christian Horner.

Mercedes verraste in de testweken met een 'toverstuur', waarmee de stand van de wielen tijdens het rijden kon worden aangepast, maar waarvan het nog maar de vraag is of het dit seizoen daadwerkelijk gebruikt mag en gaat worden.

Het veelbesproken F1-stuur van Mercedes

Ferrari deed het dit keer wat rustiger aan. Vorig jaar domineerde de Italiaanse renstal de testweken om vervolgens in het grand prix-seizoen zwaar tegen te vallen. "Ze hebben zich de eerste dagen ingehouden", meende Horner. "We moeten rekening met ze houden."

Schikking FIA-Ferrari

De internationale autosportfederatie FIA liet vrijdag wel in een cryptische verklaring weten dat het een schikking heeft getroffen met Ferrari in de zaak rond de motorperikelen van vorig jaar. De renstal werd er toen van verdacht te sjoemelen met de sensoren die de brandstoftoevoer richting de motor moesten meten. Wat er precies is afgesproken, hebben beide partijen echter niet bekendgemaakt.

Bij Red Bull waren ze de afgelopen weken in het geheel niet bezig met de andere teams. Horner was vooral te spreken over de eigen verrichtingen. "We hebben in Honda een geweldige motorpartner. Dat is in de voorgaande jaren wel anders geweest. We hebben vorderingen gemaakt. We mogen tevreden zijn over wat we hier hebben gezien."

Coronavirus

De Formule 1-wereld gaat zich nu opmaken voor de seizoenstart in Australië. De onrust over het coronavirus heeft echter ook de snelle bolides bereikt. Horner: "Het is logistiek in elk geval lastig op dit moment allerlei mensen over de wereld te vervoeren. We volgen de richtlijnen van de landen waar we naartoe moeten en de richtlijnen van de FIA en F1-eigenaar Liberty Media."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl