Badloe en Van Rijsselberghe strijden tot het bittere eind voor een olympisch ticket

Windsurfer Kiran Badloe mag zaterdag bij de medalrace van de WK RS:X in Sorrento niet meer dan vier plaatsen op Dorian van Rijsselberghe toegeven om zeker te zijn van kwalificatie voor de Olympische Spelen en om het goud te pakken.

De koploper presteerde op de vierde racedag in de Australische kustplaats met een vierde, dertiende en derde plaats relatief iets minder, maar behield een comfortabele voorsprong in het klassement. Badloe staat op 27 punten.

Van Rijsselberghe gaf zich met een veertiende, eerste en tweede plaats nog niet gewonnen en toonde licht herstel ten opzichte van zijn eerste drie racedagen. De tweevoudig olympisch kampioen is in het klassement de nummer twee met 37 punten.

Met teentje in Tokio

"Dit was het scenario waarop we allemaal hadden gehoopt, de medalrace gaat alles bepalen. Hopelijk kan ik zaterdag mijn stijgende lijn doorzetten", reageerde Badloe.

Hij beseft dat hij een voordeel op Van Rijsselberghe heeft richting Spelen. "Ik sta met een teentje in Tokio, maar alles kan zaterdag nog gebeuren."

Badloe met 'teentje' in Tokio: 'Strijd met Dorian is een droomscenario'

Van Rijsselberghe had niet verwacht dat hij zaterdag nog kansrijk zou zijn voor de titel een olympisch ticket.

"Voor mijn gevoel was het na de eerste race van vandaag al over (veertiende plaats, red.), waardoor ik de overige twee races met een gerust gevoel kon varen."

Door die ontspanning noteerde Van Rijsselberghe ineens een tweede een eerste plaats in de resterende twee races. "Ik moet zaterdag mijn hoofd leeg hebben. Kiran zal wel tot het bittere eind zijn best moeten blijven doen om de titel te pakken."

Van Rijsselberghe gaf zijn olympische droom al op, maar leeft nog

De medalrace wordt zaterdag in Sorrento gevaren, waaraan de beste tien windsurfers van het klassement meedoen.

De Nederlandse zeilers kunnen allebei nog op 39 punten komen als Van Rijsselberghe bijvoorbeeld de race wint en Badloe als zesde eindigt. In dat geval geeft de uitslag van de medalrace de doorslag.

De beste Nederlander in het eindklassement kwalificeert zich voor de Spelen in Tokio.

Bij de vrouwen beleefde Lilian de Geus een sterke dag door naar de gedeelde eerste plaats van het klassement te stijgen. De wereldkampioene van 2018 eindigde als zevende, zesde en eerste en staat nu op 34 punten.

De Geus moet zaterdag in de medalrace de Israëlische Noy Drihan, die ook op 34 punten staat, achter zich zien te houden om de wereldtitel op te eisen. De Almeerse is al zeker van kwalificatie voor de Spelen.

Zeilster De Geus op titelkoers: 'Dit is een goede oefening voor Tokio'

STER reclame